вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНепоносимост към храни причинява пъпки по бузите

Непоносимост към храни причинява пъпки по бузите

Акнето води в лекарския кабинет все повече хора в активна възраст. Затова дерматолози от различни страни са единодушни, че то вече не е проблем само на тийнейджърите. Еднозначно обяснение няма, но медицината подозира стреса и хорманалния дисбаланс, който той провокира, химикалите и замърсяването на околната среда от цивилизацията и джънкфуд.

Но козметичният дефект говори за далеч по-дълбоки здравословни проблеми, свързани с други органи, освен с кожата.Видът и мястото на пъпките по лицето често служат за ориентир за причината за появата им. А идентифицирането на скритата причина за проблема означава и адекватно третиране и лечение. Общите правила за грижа за кожата са ясни – редовно почистване и овлажняване, прием на достатъчно количество вода и здравословна диета, но това може да не е достатъчно при проблемна кожа.

Какво означават пъпки на най-често срещаните зони

Ситните пъпчици по бузите са знак за нетолерантност към някаква храна, често с млечен произход. Добре е да се избягват в продължение на месец мляко, кашкавал, сметана, масло, шоколад и преработвани храни, които съдържат млечен протеин. Ако наистина това е причината, ще се забележи видимо подобрение.

Ефектът от спирането или намаляването на млечните продукти за няколко седмици не е пагубен за здравословния режим на живот. В крайна сметка по-голямата част от хората на планетата не са консумирали традиционно млечни продукти. Въпреки това добре е да се осигури необходимото на организма количество протеини и калций чрез завишен прием на ядки и семена, соево сирене, тъмнозелени листни зеленчуци или консервирана риба с кости.Твърди пъпки по долната челюст, гърдите, гърба и раменете най-вероятно са причинени от хормонален дисбаланс. Те често се превръщат в кисти и не изчезват, особено от долната част на лицето и гърба, с месеци. За да е равностойна борбата с тях, първо трябва да се реши хормоналният проблем. След което подобрението ще дойде само след четири до шест седмици.

Цинкът и витамин В6 са основни помощници

за балансиране на хормоните. Маслото от вечерна иглика има противовъзпалително свойство за кожата и помага за регулиране на хормоните. Обикновено ефект се забелязва при най-малко четири грама дневно, твърди специализираното издание „Боди енд соул“. Зачервените участъци с пъпки по брадичката говорят за лошо храносмилане или запек. Пиенето на достатъчно вода, редовните физически упражнения и включването в менюто на богати на фибри храни като семена, плодове и зеленчуци би трябвало да помогнат. Островчета от дребни пъпки с прилежащо зачервяване към тях може да са знак за локална инфекция под кожата. Първата стъпка към решаването на проблема е изключването на захарта от диетата. Кратък период на детоксикираща програма също би бил полезен. Билки като ехинацея, репей и невен действат благоприятно. Разумно количество хром като хранителна добавка също може да окаже положително действие.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Ако имате малки пъпчици по бузите, вероятно имате непоносимост към някой млечен продукт. Добре е в продължение на месец да избягвате да консумирате мляко, кашкавал, сметана, шоколад. Ако проблемът е в тези храни, след около 3-4 седмици ще усетите подобрение.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -