вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЗехтин и вана с морска сол за свежа кожа в студа

Зехтин и вана с морска сол за свежа кожа в студа

За да се радвате на свежа и красива кожа през зимата, трябва да промените грижите за нея, казва дерматологът Анастасия Миланова и дава съвети как да стане това. Нощният крем става дневен. Не бива да се спира използването на слънцезащитни кремове поне с 15 фактор, понеже у нас слънцето е силно целогодишно. Въздухът вкъщи и в службата трябва да е достатъчно влажен – около 50%. При по-сухия въздух се появява и кашлица.

Хидратирането трябва да става и вътрешно

д-р Анастасия МилановаТова означава, че за красива кожа трябва да пием поне 1,5 л вода дневно. Много полезни са прясно изцедени сокове. Ваната с морска сол също помага. Вместо душгел, се минава на душкрем или душолио. Водата за къпане не трябва да е много гореща. Зехтинът е чудесно средство за допълнителни грижи през зимата – с няколко капки мажем кожата. В него е много добра пропорцията на омега-3 и омега-6 мастни киселини, пояснява д-р Миланова.

През есента и зимата се обострят някои кожни заболявания, казва Анастасия Миланова, дерматолог. Един от дразнителите е ниската влажност на въздуха, която изсушава и кожата. Ако през лятото влажността е 60-80%, през зимата тя пада до 30-40 процента. Когато има климатик и парно, те подлагат на още по-голямо изпитание кожата. Затова дерматолозите препоръчват по-мазни кремове през студения сезон – те повишават защитата срещу дехидратация и намаляват изпаряването на влага от кожата.

Шуслерови соли за здрава и еластична кожа

Витамини, минерални добавки, разнообразната и балансирана храна са много важни за поддържането на кожата. Вътрешно в комплекса от грижи може да се включат и шуслерови соли. Ако кожата е суха с намалена мастна секреция, най-добра е сол №9. Солите с номера 1 и 8 помагат при влошена хидратация. Към всяка комбинация може да бъде прибавена сол №11 – тя е за увеличаване на еластичността, казва специалистката.

Дерматоложката прави оценка на състоянието на кожата, като я преценява п различни показатели.  Големината на порите дава сведения за това, как работят мастните жлези. Гледа се също също нивото на пигментите в кожата, киселинността – тя е важна за оценката, пояснява д-р Миланова. Хората, податливи на бактериална инфекция, имат по-алкална кожа. Изследването става с лабораторен апарат. Тези първи данни дават представа за метаболизма на човека, индиректни данни как работи неговата ендокринна система.

При атопичен дерматит често липсват калий и натрий

Стрес и здравословни проблеми се отразяват на външния вид

Всеки здравословен проблем се отразява на кожата, стресът също я променя. При всекидневно напрежение се активират щитовидната и надбъбречната жлеза, отделят се в големи количества адреналин и кортизол. Може да се стигне до задържане на течности или повишено омазняване.

Впоследствие тези органи се изхабяват и кожата започва да става суха. Появяват се сърбежи, нацепване, сухота, зачервяване. Двете жлези са изключително важни за липидната секреция, тя не се отделя само от мастните жлези. Липидните молекули се синтезират от самия епидермис.

Студът ни сбръчква, можем да се предпазим

Розацеята се обостря в студените месеци

Розацеята е едно от кожните заболявания, които се изострят в есенно-зимния период. Там най-добрата комбинация от Шуслерови соли, която съм установила от собствен опит, е с номера 4, 6, 11 и 12, казва д-р Миланова. Тя използва и магнезий като допълнение вечерта. Пациентите ми обикновено имат чувствителност на съдовете, която се повлиява много добре от магнезия, допълва тя.

Силицея сол №11 е позната като солта на кожата, косата и ноктите. Тя има множество функции, често при папуло-пустулозната форма на розацея, тя помага по-бързо да бъде изтласкан гнойният секрет. Сол №12 има подобни функции. „Двете соли биха могли да се прилагат и при акне. Тези пациенти дават недобро усвояване на мастите, давам и номер 9 – натриев фосфат“, продължава със съветите дрматологът.

Хората с розацея не са с еднакъв тип кожа. При много от тях тя е суха и пациентите правят контактен дерматит към някои традиционни препарати включително и за лечение на розацея, затова за пациентите с тази диагноза е важно да изследват кожата си. Ако тя е мазна, могат да използват всички мазила, но ако е суха, има риск от контактен дерматит.

Акнето се свързва с щитовидната и надбъбречната жлези

Същото важи и за акнето – много от терапиите са силно агресивни, изсушават кожата допълнително. Схващанията, че акнето е младежко заболяване, се промени. Като цяло някои учени смятат, че акнето е свързано с по-слабата работа на щитовидната и надбъбречната жлези. Много често при акнето се установява хипотиреоидизъм. Когато това се овладее, минава и акнето. Неслучайно постигане добър резултат с калиево-натриеви препарати, компенсираме хипофункцията на тези органи. При някои пациенти използваме антибиотици локално с много добър резултат. Използват се противовъзпалителните свойства на тетрациклина, като той се дава в по-малки дози от 50 мг. Те действат само противовъзпалително.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -