вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРуски учени откриха как да повишат ефекта от химиотерапията до 3000 пъти

Руски учени откриха как да повишат ефекта от химиотерапията до 3000 пъти

Руски учени са на път да завършат клиничните изпитания на нова технология, която доставя противотуморните препарати направо в самата клетка, предаде ИТАР-ТАСС. Това е позволи ефективността на терапията да се увеличи до 3000 пъти.

За да се убие ракът, лекарството трябва да се достави направо в ядрото на клетката, заявяват директорът на Института по биология на гена в Руската академия на науките Георгий Георгиев и на шефа на лабораторията по молекулярна генетика Александър Соболев.

С тази задача учените натоварили модулни нанотранспортери, създадени от руски специалисти. За разработването им те използвали като основа модули от природни молекули. Съединили ги с изкуствен протеин, който играел ролята на преносител. Той позволявал на модулите, заключени в него, да запазят всичките си функции. Въведен в организма на онкоболни, той започва да се натрупва в ядрата на раковите клетки.

Самият белтък не се разпознава от имунната система като нежелан елемент и е почти нетоксичен. Руските учени регистрирали невероятно повишаване на успеваемостта при фотодинамична терапия на рака с фотосенсибилизатори – тя била 1000-3000 пъти по-ефективна.

Методът вече е тестван на опитни мишки с човешки кожен рак. Точната доставка на лекарството в целта познолявала да се спре нарастването на тумора и гарантирала преживяемост на 75% от животните, която иначе била 20%.

Свързанит теми: Коледният имел е мощно оръжие срещу рака

Вещество от канабиса спира агресивен рак

Раковите клетки имат колективно съзнание и затова оцеляват

Създадоха лекарство срещу рак на основата на рядък метал

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -