Създадоха лекарство срещу рак на основата на рядък метал

PRINT

Съвършено нов препарат, разработен на основата на рядък метал в университета на Виена, може да блокира туморите. Активната съставка NKP-1339 е разработена е от Бернард Кеплер, декан на факултета по химия и вече е тествана с успех при пациенти.

От години химикът се занимава с разработването на нови терапии срещу туморите. Наскоро приключили клиничните проучвания в първа фаза при пациенти, чиито тумори имали метастази. Резултатите били много дори – препаратът успял да потисне развитието на туморите и освен това се понасял от организма много добре. До момента няма европейски противотуморни медикаменти с толкова добри резултати, съобщават от университета. Пациентите не са реагирали на наличните вече на пазара лекарства и на други експериментални терапии.

NKP-1339 е създаден на основата на редкия метал рутений. На снимката е показан механизмът на действие на новия препарат. Молекулата се изпраща директно в туморната клетка с помощта на протеина трансферин и отчасти също с албумин. Вече в раковата клетка тя се активира и я подтиква към програмирана клетъчна смърт (апоптоза). Паралелно с това се блокира протеинът GBR78, който е виновен за „самопоправката“ на раковите клетки и за тяхната резистентност към лекарствата.

Основите на успешната научна работа са положени още преди години в Германския център за проучване на рака, където Кеплер работи и по други противотуморни препарати, някои от които вече са патентовани. Медикаментът атакува целенасочено тумора и е ефективен срещу различни видове рак, доволен е Кеплер. Скоро стартира втората фаза от клиничните проучвания.

СНИМКА: УНИВЕРСИТЕТ ВИЕНА

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Създадоха лекарство срещу рак на основата на рядък метал беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *