Създадоха лекарство срещу рак на основата на рядък метал

PRINT

Съвършено нов препарат, разработен на основата на рядък метал в университета на Виена, може да блокира туморите. Активната съставка NKP-1339 е разработена е от Бернард Кеплер, декан на факултета по химия и вече е тествана с успех при пациенти.

От години химикът се занимава с разработването на нови терапии срещу туморите. Наскоро приключили клиничните проучвания в първа фаза при пациенти, чиито тумори имали метастази. Резултатите били много дори – препаратът успял да потисне развитието на туморите и освен това се понасял от организма много добре. До момента няма европейски противотуморни медикаменти с толкова добри резултати, съобщават от университета. Пациентите не са реагирали на наличните вече на пазара лекарства и на други експериментални терапии.

NKP-1339 е създаден на основата на редкия метал рутений. На снимката е показан механизмът на действие на новия препарат. Молекулата се изпраща директно в туморната клетка с помощта на протеина трансферин и отчасти също с албумин. Вече в раковата клетка тя се активира и я подтиква към програмирана клетъчна смърт (апоптоза). Паралелно с това се блокира протеинът GBR78, който е виновен за „самопоправката“ на раковите клетки и за тяхната резистентност към лекарствата.

Основите на успешната научна работа са положени още преди години в Германския център за проучване на рака, където Кеплер работи и по други противотуморни препарати, някои от които вече са патентовани. Медикаментът атакува целенасочено тумора и е ефективен срещу различни видове рак, доволен е Кеплер. Скоро стартира втората фаза от клиничните проучвания.

СНИМКА: УНИВЕРСИТЕТ ВИЕНА

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Създадоха лекарство срещу рак на основата на рядък метал беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *