вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПомага ли билката кръвен здравец срещу рака?

Помага ли билката кръвен здравец срещу рака?

Билката кръвен здравец (жива трева, щъркулянче – Geranium sanguineum) е позната на хората от векове. Тя расте по сухите тревисти и каменисти склонове и сред храстлаците главно в предпланинските райони на страната.

Използваемата част са коренищата, които се изкопават в края на лятото и през есента. В тях има физиологично активни вещества, които стимулират производството на кръвните клетки – червените и белите, т.е. има антианемичен и укрепващ имунитета ефект. Билката има и кръвоспиращо и запичащо действие. Прилага се още при диария, болки в стомаха и червата.

Ето билка за рак – миртата се бори успешно с туморите

В българската народна медицина се препоръчва и за цироза на черния дроб, при безплодие, както и за укрепване на мускулатурата на сърцето (заедно с корени от коприва). Полза от нея има при пясък и камъни в бъбреците и пикочните пътища, начална туберкулоза, малария и др. Външно отварата от тази билка се използва за тампони при кръвотечение от носа и за компреси при фистули и кожни възпаления.

Химичният състав включва неизучени вещества и до 15% танини, главно катехини. Има и мощни антиоксиданти, които способстват за прочистването на организма от токсините, които се натрупват в него, и така се пречи на развитието на хроничните заболявания и процеса на стареене.

Приемане преди, по време на лъчелечение, химиотерапия или след тях, билката би могла да помогне за по-бързото нормализиране на кръвните показатели, казва д-р Антоанета Томова, шеф на отделението по химиотерапия в Пловдивския онкоцентър. Смята се, че има и антивирусен ефект.

Вещество в лайката спира раковите клетки

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -