петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВещество в лайката спира раковите клетки

Вещество в лайката спира раковите клетки

Една чаша чай от лайка дневно може да бъде отлична профилактика на онкологичните заболявания, твърдят учени от Охайо, цитирани от в. „Дейли мейл“. В топлата напитка се съдържа веществото апигенин, което може да обезсили раковите клетки.

Както американски изследователи изяснили, апигенин пречи на раковите клетки да живеят значително по-дълго от нормалните клетки, а също така ги прави и много по-податливи на лекарствена терапия.

Основните природни източници на апигенин са чай от лайка, магданоз и целина. Веществото се намира още в много плодове и зеленчуци, традиционно включени в средиземноморската диета. Ето още една причина, поради която тази диета се счита за една от най-ефективните стратегии за превенция на рака. В допълнение към противотуморните свойства апигенинът притежава и добри противовъзпалителни способности.

Учените са установили, че субстанцията коригира аномалии в рибонуклеиновата киселина – молекули, съдържащи генетичния код, отговорни за поне 80% от случаите на рак. Раковите клетки в организма са толкова упорити, защото съумяват да потиснат процеса, който води до обичайната клетъчна смърт. Апигенинът предотвратява злокачествени клетки се изплъзнат от този цикъл. Изследванията сега показват по-специално, че той действа ефективно върху клетките на рака на гърдата.

Свързани теми: Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката

Кои са най-лековитите билки в България

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -