четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКоледният имел е мощно оръжие срещу рака

Коледният имел е мощно оръжие срещу рака

Имелът е символ на Рождество в западните страни. Наскоро обаче експерти от Медицинския център Рафаел в Кент откриха, че растението, под което хората се целуват на Коледа, съдържа вещества, които убиват ракови клетки. След това с имела се заеха и учени от университета на Аделаида, предаде DNA India.

Експертите са убедени, че екстракт от имел може да бъде алтернативен способ за лечение на рака на стомаха или пък да се дава като допълнение към химиотерапията. В рамките на проучване били тествани три различни по концентрация екстракти от имел. Учените наблюдавали как действат те върху туморните клетки. Паралелно с това тези препарати и медикаментите за химиотерапия били изпробвани и върху здрави клетки в лабораторни условия.

В края на проучването било отчетено, че един от екстрактите (тип Fraxini) се справил успешно с раковите клетки на стомашния тумор, без да бъде агресивен към здравите. На практика ефективността му била дори по-добра от тази на лекарството за химиотерапия.

Определени концентрации на екстракта от имел може значително да намали преживяемостта на раковите клетки, казват учените в заключение. Те обаче допълват, че за да намери подобен препарат приложение в практиката са необходими още проучвания.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -