петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовини"Рош" ще регистрира у нас ново лекарство за шизофрения

„Рош“ ще регистрира у нас ново лекарство за шизофрения

Персонализираната медицина е бъдещето на лекарствата – това заяви на среща с журналисти Методия Чидиковски, генерален мениджър на „Рош България“ по повод 50-годишнината на компанията в областта на онкологията и 85 г. откакто тя е стъпила на българския пазар. Това схващане е част от дългосрочната стратегия на фармацевтичната компания.

„В „Рош“ измислят и диагностиката, и лечението. Така новите медикаменти ще могат да се дават само на хората с определена генна мутация, защото се знае, че те ще отговорят най-добре на терапията“, допълни Чидиковски.

Компанията е успяла да регистрира у нас всички молекули, за които е подала документи до момента. през 2013 г. се очаква в България да влязат две нови лекарства за рак на кожата, които вече са на пазара в САЩ. Ще бъде регистриран и нов медикамент за централната нервна система, който дава големи надежди за болните от шизофрения. Очакват се също повече продукти за онкологията и по-специално за рака на гърдата. От 1 януари 2013 г. ще се реимбурсират нови два продукта за ревматоиден артрит.

Фармацевтичните компании заедно с пациентските организации се борят за по-бърз и облекчен достъп до новите медикаменти на всички нуждаещи се, заявиха Чидиковски и Дан Замонеа, който отговаря за офисите на компанията в 10 страни от региона, сред които и Блъгария. По думите на Замонеа в Европа има доста различни политики на реимбурсация. В някои страни стремежът бил да се покриват на 100% скъпите лекарства при тежки заболявания, докато при хроничните процентът, който плащат обществените здравни каси, намалявал. Така много скъпи терапии били достъпни, но не всеки можел да си позволи по-евтините.

Достъпът до лекарства на онкоболните съществено се подобри през последните години и скоро не съм чул някоя болница да изпитва недостиг или липси, каза още Чидиковски. Той допълни, че фармацевтичният пазар у нас е добре регулиран. Рекордьорите по закъснели плащания към компаниите в региона са Румъния и Хърватия. Там фирмите чакали средно по 338 дни, за да получат парите си.

За 85-те г. „Рош България“ се утвърди като лидер на фармацевтичния пазар на лекарства, отпускани по лекарско предписание. За 2011 г. компанията е инвестирала 980 хил. лв. в проведени у нас клинични проучвания и програми.

СНИМКА: РОШ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -