Раковите клетки имат колективно съзнание и затова оцеляват

PRINT
рак лекарства

Раковите клетки не съществуват всяка сама за себе си, а действат заедно като общност, напомняйки за колония от бактерии. Това установиха учени от три университета – „Райс“, Тел Авив и „Джонс Хопкинс“, съобщава „RND News“.

„Трябва да спрем да смятаме, че ракът е случайно събрани на едно място клетки, които съществуват сами за себе си. В действителност те водят сложен социален живот“, коментира Херберт Левин от Центъра по теоретична биофизика в университета „Райс“. Има доказателства, че туморните клетки се договарят помежду си, като целта е да работят заедно и да поробят здравите клетки. Така се стига до образуването на метастази, резистентност към лекарствата и успешното мамене на имунитета.

Учените провели експерименти, които разкрили, че клетките на рака работят колективно, оказвайки отпор на антибиотиците и химиотерапията. Някои от тях разпознавали постъпването в организма на агресивен за тях препарат и подават сигнал към останалите. В резултат цялата група мимикрира в неактивно състояние, като по този начин се крие от химиотерапията. Аналогично активността им се връща, когато „опасността“ е отминала. Ако разберем как точно раковите клетки обменят информация помежду си, ще можем да победим рака, като го направим видим за имунната система и обърнем действията на тумора срещу самия него, убедени са авторите на проучването.

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Раковите клетки имат колективно съзнание и затова оцеляват беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *