събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

В по тесен смисъл понятието тромбофлебит описва заболяване на повърхностните вени, тъй като при него са най-изявени признаците на възпаление. Понякога неправилно се използва понятието дълбок тромбофлебит за флеботромбозата (запушването от тромб на дълбоките вени на крайниците). Названието на заболяването идва от гръцките думи phlebos – вена и thrombos – съсирек,тромб и представлява възпаление на венозен съд, съпроводено с образуване на кръвен съсирек (тромб) в него.

Повърхностният тромбофлебит в 90% е в следствие на разширени вени най-често на долния крайник и тогава се нарича варикофлебит (varices = разширени вени), казва д-р Асен Драмов от Националната кардиологична болница. При продължително стоене или седене, особено в горещите летни дни, кръвта в разширените вени почти не циркулира (състояние на стаза) и в определен момент се създават условия за образуване на тромб (най-често в джобчетата около венозните клапи). Самият тромб пък дразни стената на вената и се развива силна възпалителна реакция – получава се тромбофлебит.

Тромбофлебит – симптоми и лечение

Симптомите на тромбофлебита – болка, зачервяване и оток

Признаците на тромбофлебита са внезапно начало, протичащо с болка, зачервяване и локален оток на повърхностните (най-често разширени вени – вж. по горе) на краката. Болката може да е много силна и дори да пречи на стъпването и ходенето. Повишава се температурата в областта на тромбофлебита. С развитието на заболяването може да се наблюдава и разпространяване по хода на засегнатата вена, както към слабинната гънка, така и към пръстите на крака като нови участъци от вената се обхващат от тромбозата и възпалението.

Диагнозата на тромбофлебита е сравнително лесна

Поставя се обикновено по типичните признаци на заболяването. Понякога при по-пълни пациенти или при по-дълбоко разположени повърхностни вени е необходимо извършването на ехографско доплер изследване за поставянето на диагнозата, както и за оценка на близостта на процеса до дълбоките вени, което има значение за правилното лечение. При тромбофлебит без разширени вени на краката е необходимо да се направят изследвания за изключване на други заболявания – ракови, възпалителни и т.н.

Лечението на тромбофлебита се назначава от специалист

Прегледът трябва да е извършен от ангиолог или съдов хирург. Те най-добре ще преценят нуждата от прилагането на подкожни инжекции с нискомолекулен хепарин или други противосъсирващи лекарства (напр. фондапаринукс) за 5 до 10 или повече дни, а няма да пропуснат и необходимостта от оперативно лечение. При ясна клинична картина и липса на усложнения диагностиката и лечението може да се проведат и от общопрактикуващия лекар или общия хирург.

Лечението основно се състои в покой на крайника (най-добре повдигнат нависоко), намазването с хепаринови и противовъзпалителни мазила, охлаждащ компрес с вода и малко спирт и по преценка прилагането на противосъсирващи подкожни инжекции за около 10 дни и приемането на противовъзпалителни таблетки през устата. Лечението на тромбофлебита продължава от 10-15 дни, понякога до 2-3 месеца. След преминаване на силната болка се препоръчва носенето на еластични чорапи.

При достигане на тромбофлебита до 3 или по-малко от 3 см от дълбоките вени е необходимо оперативно лечение по спешност. Извършва се превързване (лигатура) на повърхностната вена близо до неийното вливане в дълбоката, за да се предпази пациентът от засягане на дълбоките вени от тромбозата (т.нар. флеботромбоза). В някои случаи може да се предпочете продължително лечение с противосъсирващи средства (антикоагуланти).

Какъв е рискът за сърцето при тромбофлебит?

Профилактиката на тромбофлебита е профилактика на разширените вени. Хората с разширени вени трябва да избягват продължителното заседяване (или застояване), трябва да почиват с повдигнати над нивото на тялото крака, да практикуват спорт или туризъм. Много важно е носенето на еластични чорапи или чорапогащник. Своевременното оперативно отстраняване на разширените вени ще предпази пациентите от последваща поява и на тромбофлебит.

Свързана тема: Eмболията възниква внезапно и може да застраши живота

СНИМКА: VENENLIGA

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -