понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРаковите клетки имат колективно съзнание и затова оцеляват

Раковите клетки имат колективно съзнание и затова оцеляват

Раковите клетки не съществуват всяка сама за себе си, а действат заедно като общност, напомняйки за колония от бактерии. Това установиха учени от три университета – „Райс“, Тел Авив и „Джонс Хопкинс“, съобщава „RND News“.

„Трябва да спрем да смятаме, че ракът е случайно събрани на едно място клетки, които съществуват сами за себе си. В действителност те водят сложен социален живот“, коментира Херберт Левин от Центъра по теоретична биофизика в университета „Райс“. Има доказателства, че туморните клетки се договарят помежду си, като целта е да работят заедно и да поробят здравите клетки. Така се стига до образуването на метастази, резистентност към лекарствата и успешното мамене на имунитета.

Учените провели експерименти, които разкрили, че клетките на рака работят колективно, оказвайки отпор на антибиотиците и химиотерапията. Някои от тях разпознавали постъпването в организма на агресивен за тях препарат и подават сигнал към останалите. В резултат цялата група мимикрира в неактивно състояние, като по този начин се крие от химиотерапията. Аналогично активността им се връща, когато „опасността“ е отминала. Ако разберем как точно раковите клетки обменят информация помежду си, ще можем да победим рака, като го направим видим за имунната система и обърнем действията на тумора срещу самия него, убедени са авторите на проучването.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -