неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакъв е рискът за сърцето при тромбофлебит?

Какъв е рискът за сърцето при тромбофлебит?

Тромбофлебитът е възпаление на вените с образуване на тромб в тях, най-често в долните крайници. Опасността за сърцето идва именно от откъсването на този тромб и попадането му в белодробната артерия и нейните клонове. Това състояние е известно като белодробен тромбоемболизъм и е свързано с висока смъртност – от 7 до 11%. Могат да бъдат възпалени повърхностните вени или дълбоките вени. Тромбофлебитьт е опасен за сърцето, когато са засегнати дълбоките вени на долните крайници. Повече от 70% от случаите белодробният емболизъм е свързан с дълбока венозна тромбоза.Тя може да съществува без наличието на тромбофлебит. От друга страна, при 50% от случаите с дълбока венозна тромбоза белодробният тромбоемболизъм може да бъде безсимптомен.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

При наличието на тромбофлебит трябва да се обърнете за консултация към съдов хирург, който на базата на клиничен преглед и доплерсонография ще прецени състоянието на вените, наличието на тромб в тях, съществува ли възпаление и на какъв етап е. След което ще вземе решение дали лечението да се проведе в амбулаторни условия или в болница. Обикновено тромбофлебитьт в дълбоките вени се лекува в болнични условия, докато при периферните лечението може да се извърши и в амбулаторни условия.

Лечение и рискови фактори за образуване на тромби

Терапията на тромбофлебита включва както медикаменти за разреждане на кръвта, противовъзпалителни и др., така и оперативно лечение. Рискът от тромбофлебит нараства при дълъг период на обездвижване, например продължително седене в кола или самолет, след операция и при продължително болнично лечение и залежаване, при наличието на туморни заболявания, при парализирани крайници, при бременност, при хормонозаместителна терапия, при наследственост, при затлъстяване и над 60 години. Най-важното е да се прави профилактика на дълбоката венозна тромбоза, защото тя намалява до минимум риска от тромбофлебит. За целта трябва да се увеличи движението чрез ходене, бягане, спортни мероприятия.

Профилактика на образуването на тромби в домашни условия

При наднормено тегло този риск се увеличава многократно, затова диетата и контролът на рисковите фактори (артериална хипертония, тютюнопушене, захарен диабет, повишен холестерол и др.) са от решаващо значение при тези хора. Много важен момент преди операция, по време на начална бременност и другите изброени по-горе причини за тромбофлебит е, да се направи консултация и доплерово изследване при ангиолог или съдов хирург.

Специално внимание трябва да си обърнат още от млада възраст хората с наследствени заболявания на вените. Пациентите с прекаран тромбофлебит и тези, които имат предразположение към него, обезателно трябва да се консултират със специалист при продължителни пътувания със самолет или кола, затова какви медикаменти трябва да приемат и какви мерки да вземат при необходимост. При продължително пътуване или седяща работна поза се препоръчва на всеки час да се правят десетминутни разходки. При седящо положение или при обездвижени крайници (гипсирани, шинирани и т.н.) се препоръчват непрекъснати движения на мускулатура, пръсти и стави.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -