събота, 30 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСлухове отказвали майки от силанти за децата им

Слухове отказвали майки от силанти за децата им

Слухове за силанти с изтекъл срок на годност отказвал майките да ги слагат на децата си, каза д-р Николай Шарков, доскорошен председател на зъболекарския съюз. Близо 3 г. съсловната организация се бори за приемането на безплатна профилактична програма, която да предпазва зъбите на малките от кариес. Силантите са фотополимерен материал, с който се запълват неравностите в кътниците и там не се задържа плака. Това е едиин вид „опаковане“ или „запечатване“ на зъбите срещу бактерии.

Поставянето е бързо и безболезнено. Няма как силантите да са с изтекъл срок на годност, защото в историята на здравното министерство сега се прави за първи път търг за доставката им. Срокът на годност е 2014 г., а материалите са произведени в САЩ. Това е една от най-добрите марки на пазара, увери д-р Шарков.

У нас тази година всяко дете от 5 до 9 г. има право да получи до 4 безплатни силанта, чиято пазарна цена е поне 100 лв. Програмата на здравното министерство предвижда силанизиране на 6-тите зъби, ако по тях още няма кариес. Противопоказания за поставянето им няма освен при изключително редките алергии срещу фотополимери. Единственият проблем е, че поради дългите срокове на обществените поръчки, програмата за 2011 г. реално ще работи до 30 ноември. Пълният списък на зъболекарите, които работят по нея, се намира на сайта oralnaprofilaktika.bg.

В света подобен подход за профилактика при децата се прилага още от 70-те г. Силанти се слагат рутинно в скандинавските страни, а в Япония 90% от учениците били със „запечатани“ по този начин зъби. Поне 4 г. след това учениците няма да се нуждаят от пломби на тези зъби. Има обаче случаи, когато те траят и доста по-дълго. Наскоро преглеждах мой пациент и видях, че силантите, които му бях сложил още през 1989 г., още бяха на мястото си, макар и силно износени, разказа д-р Шарков.

Всеки лев, вложен за зъбна профилактика, спестява 20 лв. разходи за лечение на държавата, каза още д-р Николай Шарков. А парите, които родителите харчат за пломби, лечение на кариеси и пулпити, са още повече. Програмата ще продължи до 2014 г., като подготовката за догодина вече е започнала, уверяват от МЗ.

От безплатните силанти имат право да се възползват около 20 000 деца. Затова д-р Шарков призова родителите по-бързо да заведат децата си при най-близкия зъболекар. Списък на медиците, които работят по програмата, има на сайта oralnaprofilaktika.bg. До момента над 3000 деца са получили безплатни силанти, като данните са само от 22 области.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -