четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЕС одобри нов подсладител от билката стевия

ЕС одобри нов подсладител от билката стевия

Европейската комисия одобри нов подсладител за пазара, който се приготвя от билката стевия, съобщават от пресслужбата й. Тя расте в Юожна Африка, но според специалисти можа де вирее добре и в Южна Европа. Занапред подсладителят стевиоглюкозид (Steviolglycosid) ще може да се влага в хранителни продукти. Европейската служба за сигурност на храните (EFSA) преценила, че веществото няма канцерогенен или токсичен ефект.

Задължителните проверки дали не пречи на репродуктивните способности също излезнали с отрицателни заключения. Стевия е известна още под името медена билка заради концентрираната сладост на листата й. Тя е многократно по-сладка от захарта. След одобрението от ЕК подсладителят, извлечен от билката, ще може да се използва в кисели млека, мюсли, напитки, шоколади и други захарни изделия. Стевия няма калории и не предизвиква кариес за разлика от захарта.

Общо девет подсладителя се одобрени като сигурни за употреба в ЕС. Това са ацесулфам-калиум (E-950), аспартам (E-951), аспартам-ацесулфам сол (E-962), цикламат (E-952), захарин (E-954), шуклароза (E-955), тауматин (E-957), неохесперидин-дихидрохалкон (E-959) и неотам (E 961). Веществата са от 30 (цикламат) до 13 000 пъти по-сладки от захарта (неотам).

Наред с това ЕК прие още две разпоредби, които трябва да направят по-прозрачно приложението на добавки в храните, обясни комисарят Джон Дали. Ще бъдат изготвени два списъка. Единията ще съдържа списък на подобрителите и ще е готов от яни 2013 г. Чрез него потребители и контролни служби ще могат да се информират кои добавки са допустими за даден хранителен продукт. Списъкът ще е достъпен в интернет. Във втория списък ще са изброени добавки в храните, които се слагат за подобряване на вида им като например аромати. Той ще е готов до няколко седмици. В някои категории храни ще се допускат само малко или никак от разрешените добавки. Такива са например чистото кисело мляко, масло, компот, тестени изделия, пресен хляб, мед, минерална вода и натурален сок.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -