петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХимикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

Бисфенол А – химикал от пластмасата, слаган в нея за да е гъвкава, повишава риска от сърдечносъдови заболявания, установи международно проучване на университета на Ексетер, Кеймбридж и Европейския център за околна среда и човешко здраве. Бисфенол А намира широко приложение за изработка на опаковки, домакински съдове и други предмети. Има го в бутилките за минерална вода, а наскоро ЕС забрани използването му в бебешки шишета.

Дълги години пластификаторът се смяташе за супер откритие, защото правеше обработката на пластмасата удобна и бърза. През последните години обаче различни проучвания разкриват, че бисфенол А носи редица рискове за здравето. Твърди се, че химикалът намалява качеството на сперматозоидите и влияе негативно на развитието на плода при бременните.

Сега учените от международния екип анализирали данни от наблюдението на над 1500 доброволци за период от 10 г. Те мерели нивата на бисфенол А в урината и описвали честотата на сърдечносъдовите заболявания като инфаркт или ангина пекторис. Изяснило се, че онези, които имали най-високи нива на химикала в урината, боледувало много повече от сърце.

Въпреки че са необходими още изследвания, трябва да гледаме на бисфенол А като на допълнителен рисков фактор за здравето наред с пушенето, високото кръвно и повишения холестерол, казва Дейвид Мелцер, ръководител на проучването. То е публикувано в специализираното списание на Американската кардиологична асоциация Circulation.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -