четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХапчетата за сърце да се пият преди ставане

Хапчетата за сърце да се пият преди ставане

Отдавна се знае, че сърдечните пристъпи често се случват рано сутрин, но медиците досега не можеха да обяснят защо. Сега екип от медицинския колеж „Бейлър“ в Хюстън намери първото молекулярно доказателство, че сърцето следва свой биологичен часовник, който увеличава риска от инцидент по това време на деня.

Сърдечните аритмии  често се случват сутрин след изгрев и са виновни за много смъртни случаи. Затова лекарите съветват пациентите си с хронични заболявания да вземат антокоагуланти (противосъсирващи препарати) още преди да станат от леглото.

Инфарктите са масово сутрин заради циркадните ритми

Учените от Хюстън открили протеина KLF15, който играе важна роля за регулирането на сърдечния ритъм и съответно за възникването на аритмии. Образуването му има върхове и спадове в рамките на деня, изяснява международният екип, ръководен от д-р Ксандер Уеренс. Медиците манипулирали гените на мишки, така че протеинът KLF15 или да е недостатъчно, или да е в излишък.

И двете групи показали по-висок риск от аритмии в сравнение с нормалните бозайници. Това е първият опит, който разкрива молекулярния механизъм, свързан със сърдечните аритмии, коментира д-р Веренс. Дали има повече от протеина KLF15, или по-малко, рискът от аритмия съществува, добавя той.

Причини и симптоми на сърдечните аритмии

Постоянните нива на протеина са важни за електрическата стабилност на мускулните клетки вътре в сърцето. Обратното – нарушаването на оптималното ниво, смущава правилното биене на сърцето и е риск за развиване на аритмия, казва още специалистът.

Свързани теми: Все повече мъже под 50 г. с инфаркт

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -