събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИнфарктите са масово сутрин заради циркадните ритми

Инфарктите са масово сутрин заради циркадните ритми

Циркадните ритми или както е прието да ги наричаме – вътрешният ни часовник, са виновни за това, че много инфаркти настъпват в 6,30 ч сутринта, пише в. „Дейли мейл“. В кръвта на човека се съдържа протеин, който пречи на разбиването на тромбите. Пикът на неговата активност е точно рано сутринта, заявяват учените от женската болница „Бригам“ в Орегон, САЩ.

Експертите изследвали нивото на протеина в организма на 12 здрави хора в продължение на две седмици. Искали да разберат дали човешката активност в рамките на деня влияе върху нивата на протеина през деня или регулирането му е изцяло според вътрешния часовник.

В центъра на проучването бил протеин, известен като инхибитор на плазминогенния активатор-1. Той потискал разтварянето на кръвни съсиреци и по този начин има пряко влияние върху риска от инфаркт и инсулт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Нашият вътрешен часовник се намира… в стомаха
Разстройствата на съня са 85 заболявания
Как да преодолеем смяната на часа

Ето какво казва един от учените, д-р Франк Шийр: „Поради особеностите на циркадните ритми или нашият вътрешен часовник, концентрацията на протеина скача именно рано сутринта, независимо от поведението на човека или влиянието на околната среда.

Възможно е при хора, предразположени към сърдечно-съдови усложнения, регулацията на нивата на плазминоген активатор инхибитор-1 да се случва неправилно. В особен риск са хора с наднормено тегло, диабет или със съществуваща болест на сърцето и кръвоносните съдове.“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -