събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМлада жена в будна кома след лекарска грешка, майката моли за помощ

Млада жена в будна кома след лекарска грешка, майката моли за помощ

Лекарска грешка преди рутинна операция за апендицит прати в будна кома 31-годишната Лина Петкова (на снимката) от Лакатник.  Вече 9 месеца майката Росица Георгиева отчаяно полага грижи за дъщеря си. Всичко започна на 20.05.2011 г. в Районна болница гр. Своге, спомня си майката. Тогава хирургът д-р Тодорова им заявява категорично, че Лина се нуждае от неотложна операция на апендицит. Анестезиологът д-р Аламуров я хваща под ръка и тръгва с нея към операционната.

„2-3 часа по-късно излязоха и казаха, че дъщеря ни е получила гърч и е в безсъзнание. Това се случило веднага след слагането на упойката и до операция така и не се стигнало“, разказва още Росица Георгиева. Взема се решение Лина да бъде преместена в болница „Света Анна“ в София, но в момента нямало налична линейка. Потеглят едва след 2 часа. По време на пътуването сърцето й спира и Лина изпада в клинична смърт. В реанимацията на „Света Анна“  я интубират и включват на командно дишане. „Започна дълго и мъчително очакване да стане чудо и дъщеря ни да се „събуди“, но това не се случваше. Ежедневно слушахме, че дъщеря ни ще умре“, описва мъките си майката.

Лина остава в болницата няколко месеца, но състоянието й не се подобрява съществено. „Тя се нуждае от непрекъснати медицински грижи и лекарски контрол и беше немислимо просто да си я приберем у дома. Със съдействието на здравното министерство бе преместена в болница за рехабилитация в Банкя, където сме и до днес – вече 5 месеца. Тук й правят рехабилитация по 2 пъти на ден, но всичко трябва да се плаща, а нашите източници на средства се изчерпаха. За да съм неотлъчно до дъщеря си, се наложи да напусна работа. Баща й е пенсионер. Не е по силите ни да продължаваме да плащаме за грижите“, казва майката.

Проверки в болницата в Своге през лятото откриха куп пропуски във воденето на документацията. Имаше редица нарушения. В крайна сметка МЗ препоръча на лечебното заведение трябва по-прецизно да осведомява пациентите си, както и да спазва стандарта „Анестезиология и интензивно лечение“ и алгоритмите при транспортирането на болни.  „Питам се защо няма вариант лечението й да бъде поето от държавата, след като лекарска грешка ни докара до това положение. Лина беше държавен служител, инженер, защити докторска степен през 2010 г. пред ВАК към Министерски съвет, работеше към Министерството на околната среда и водите, а сега е пенсионер със 100% инвалидност“, недоумява Росица Георгиева.

Жената не се отказва и търси помощ за дъщеря си на всички възможни места. „Писахме до много институции, искахме лечение в България и в чужбина. Единствено от клиника „Нейровита“ в Москва ни дадоха надежда за лечение със стволови клетки. Офертата е за 95 500 евро за 60 дневен курс на лечение“, казва майката. Семейството на Лина се надява медиите да популяризират дарителската им кампания и така младата жена да получи някакъв шанс. У нас има комисия за лечение в чужбина към МЗ, но оттам не отпускат средства за експериментално лечение, каквото се води терапията със стволови клетки.

Дарителските сметки са на името на

Лина Велинова Петкова ЕГН 7908037233

В лева IBAN BG34STSA93000019693097 BIC STSABGSF

В евро IBAN BG77STSA93000019693099 BIC STSABGSF

Дарителски SMS с текст на латиница DMS LINA на номер 17 777

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -