вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЕдва 5% от жените с остеопороза се лекуват

Едва 5% от жените с остеопороза се лекуват

България е единствената страна в Европейския съюз, в която лечението на пациентите с остеопороза се реимбурсира на 25 %. Това съобщават от пациентски организации по повод 20 октомври, който се отбелязва като Световен ден за борба с остеопорозата. За сравнение в Румъния лечението на остеопороза се реимбурсира на 50%, Италия – 100 %, Унгария 70-90 %, Чехия 50-90%, Словения – 100%, Германия – 100%.

Остеопороза без лечение е висок риск за счупвания и травми

През 2000 г. остеопорозата бе определена като третото социално-значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните, с прогноза да заеме второ място през 2020 г. Нелекуването на остеопороза от една страна води до намаляване качеството на живот на пациента, а от друга до увеличаване на разходите за лечение – след получаване на фрактури. Разходите за лечение на остеопорозни фрактури са по-големи в сравнение с тези за множествена склероза, инсулт, паркинсон, ревматоиден артрит (Stroem O., Osteoporosis: burden, health care provision and opportunities in the EU, IOF 2011).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сините сливи пазят от остеопороза
Жени с тромбоза да внимават с хапчета за остеопороза
Хапчето антибебе почти не влияе върху костната плътност
Трима от 4-ма българи с недостиг на витамин Д
Спират лекарства с калцитонин при остеопороза, има риск от рак 

Средствата отделяни за болнично лечение на остеопорозните фрактури в България са около 30 пъти повече от лекарственото лечение на остеопороза и профилактирането им в извънболничната помощ (презентация на Доц. Пламен Попиванов на кръгла маса на тема „Национална програма за превенция на фрактури при остеопороза“ на 10 април 2014 г. в Народното събрание).  

Над 400 000 жени у нас имат остеопороза

лекар преглед гинеколог freepik

Средства, отпуснати от НЗОК за директни разходи за остепорозни фрактури за 2008 г. са около 32 млн. лева. Индиректните разходи – пропуснати ползи, социални помощи, инвалидност, осигуровки, възнаграждения по болест и т.н. са многократно по-големи. Влошеното качество на живот, мъките, болките и страданията са неоценими.

Затова е необяснимо упоритото желание на МЗ и НЗОК от години да не вдига цената на реимбурсация. В ситуация на криза и недостиг на средства за здравеопзване – увеличаването на реимбурсация би означавало по-малко пари за хоспитализация. Ако не говорим за пари, а за човешки животи – 426 000 жени на възраст над 50 години (26.6%) у нас имат остеопороза на централните места – гръбнак или бедрена шийка.

Поне още толкова са жените с намалена костна плътност – остеопения. През периода Юни 2009 – Февруари 2010 са се лекували 14 232 пациента при 50% реимбурсация. Една година по-рано при 25% реимбурсация броят лекувани пациенти е бил с 23% по- малко. Към момента се реимбурсира лечението на около 4-5 % от жените с остеопороза. За сравнение – в ЕС се лекуват около 20-25 %. Инвалидността в следствие на Остеопорозни фрактури е по-виока от тази, причинена от ревматоиден артрит, астма и хипертония (Stroem O., Osteoporosis: burden, health care provision and opportunities in the EU, IOF 2011).

Доц. Пламен Попиванов
Доц. Пламен Попиванов

Остеопороза – как се променят костите

Други факти:

  • Остеопорозата е състояние, при което костите стават по-тънки и порести, намалява здравината на костите, а това води до повишен риск от счупване на костите.
  • Най-честите места на остеопоротични фрактури са на китката, гръбнака, рамото и бедрото.
  • Може да удари всяка възраст.
  • Засяга както мъжете, така и жените.
  • Остеопорозата често се нарича „тихият крадец“, защото загубата на костна тъкан е без симптоми.
  • Остеопорозата може да доведе до обезобразяване, понижава самочувствието, намаляване или загуба на подвижност;
  • Изграждането на здрави кости по време на детството и юношеството може да бъде най-добрата защита срещу развитие на остеопороза по-късно.
  • Пикова костна маса се постига на възраст 16-20 при момичетата и възраст 20-25 при млади мъже.
  • В световен мащаб, остеопороза причинява повече от 8.9 милиона фрактури годишно, което означава, че някой получава фрактура в следствие на остеопороз на всеки 3 секунди.
  • Очаква се да засегне 200 милиона жени по целия свят.
  • Засяга приблизително 75 милиона души в Европа, САЩ и Япония (1).
  • До 2050 г. в световен мащаб честотата на фрактури на бедрената кост при мъжет се очаква да нарасне с 310% и 240% при жените.
  • През 2010 г. броят на смъртните случаи в следствие на фрактури в ЕС се оценява на 43 000.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -