Едва 5% от жените с остеопороза се лекуват

PRINT
остеопороза лечение

България е единствената страна в Европейския съюз, в която лечението на пациентите с остеопороза се реимбурсира на 25 %. Това съобщават от пациентски организации по повод 20 октомври, който се отбелязва като Световен ден за борба с остеопорозата. За сравнение в Румъния лечението на остеопороза се реимбурсира на 50%, Италия – 100 %,
Унгария 70-90 %, Чехия 50-90%, Словения – 100%, Германия – 100%.

През 2000 г. остеопорозата бе определена като третото социално-значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните, с прогноза да заеме второ място през 2020 г. Нелекуването на остеопороза от една страна води до намаляване качеството на живот на пациента, а от друга до увеличаване на разходите за лечение – след получаване на фрактури. Разходите за лечение на остеопорозни фрактури са по-големи в сравнение с тези за множествена склероза, инсулт, паркинсон, ревматоиден артрит (Stroem O., Osteoporosis: burden, health care provision and opportunities in the EU, IOF 2011).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сините сливи пазят от остеопороза
Жени с тромбоза да внимават с хапчета за остеопороза
Хапчето антибебе почти не влияе върху костната плътност
Трима от 4-ма българи с недостиг на витамин Д
Спират лекарства с калцитонин при остеопороза, има риск от рак 

 

 

Средствата отделяни за болнично лечение на остеопорозните фрактури в България са около 30 пъти повече от лекарственото лечение на остеопороза и профилактирането им в извънболничната помощ (презентация на Доц. Пламен Попиванов на кръгла маса на тема „Национална програма за превенция на фрактури при остеопороза“ на 10 април 2014 г. в Народното събрание).  Средства, отпуснати от НЗОК за директни разходи за Остепорозни фрактури за 2008 г. са около 32 млн. лева. Индиректните разходи – пропуснати ползи, социални помощи, инвалидност, осигуровки, възнаграждения по болест и т.н. са многократно по-големи. Влошеното качество на живот, мъките, болките и страданията са неоценими.

Затова е необяснимо упоритото желание на МЗ и НЗОК от години да не вдига цената на реимбурсация. В ситуация на криза и недостиг на средства за здравеопзване – увеличаването на реимбурсация би означавало по-малко пари за хоспитализация. Ако не говорим за пари, а за човешки животи – 426 000 жени на възраст над 50 години (26.6%) у нас имат остеопороза на централните места – гръбнак или бедрена шийка. Поне още толкова са жените с намалена костна плътност – остеопения. През периода Юни 2009 – Февруари 2010 са се лекували 14 232 пациента при 50% реимбурсация. Една година по-рано при 25% реимбурсация броят лекувани пациенти е бил с 23% по- малко. Към момента се реимбурсира лечението на около 4-5 % от жените с остеопороза. За сравнение – в ЕС се лекуват около 20-25 %. Инвалидността в следствие на Остеопорозни фрактури е по-виока от тази, причинена от ревматоиден артрит, астма и хипертония (Stroem O., Osteoporosis: burden, health care provision and opportunities in the EU, IOF 2011).

Други факти:

 • Остеопорозата е състояние, при което костите стават по-тънки и порести, намалява здравината на костите, а това води до повишен риск от счупване на костите.
 • Най-честите места на остеопоротични фрактури са на китката, гръбнака, рамото и бедрото.
 • Остеопорозата може да удари всяка възраст.
 • Остеопорозата засяга както мъжете, така и жените.
 • Остеопорозата често се нарича „тихият крадец“, защото загубата на костна тъкан е без симптоми.
 • Остеопорозата може да доведе до обезобразяване, понижава самочувствието, намаляване или загуба на подвижност
 • Изграждането на здрави кости по време на детството и юношеството може да бъде най-добрата защита срещу развитие на остеопороза по-късно.
 • Пикова костна маса се постига на възраст 16-20 при момичетата и възраст 20-25 при млади мъже.
 • В световен мащаб, остеопороза причинява повече от 8.9 милиона фрактури годишно, което означава, че някой получава фрактура в следствие на остеопороз на всеки 3 секунди.
 • Остеопорозата се очаква да засегне 200 милиона жени по целия свят.
 • Остеопорозата засяга приблизително 75 милиона души в Европа, САЩ и Япония (1).
 • До 2050 г. в световен мащаб честотата на фрактури на бедрената кост при мъжет се очаква да нарасне с 310% и 240% при жените.
 • През 2010 г. броят на смъртните случаи в следствие на фрактури в ЕС се оценява на 43 000.
[Общо: 1    Средно: 2/5]
Едва 5% от жените с остеопороза се лекуват беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *