вторник, 14 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНови терапии при рака на кръвта удвояват успеха на лечението

Нови терапии при рака на кръвта удвояват успеха на лечението

Причината за подутите лимфни възли често е обикновено инфекция. Възможно е обаче симптомите да сочат и опасно заболяване като лимфом. Ако възлите след две седмици все още стоят, необходима е консултация с лекар. Той ще опипа подутите места и ще назначи – ако е необходимо – по-нататъшни изследвания. Има различни видове рак на лимфните възли (лимфоми). Общото между тях е, че имунните клетки в лимфните възли са претърпели злокачествени промени.

В сравнение с други тумори при лимфомите има добри шансове за излекуване

При пациентите с т.нар. Ходжкинов лимфом те са 80%. За съжаление другите видове лимфом са 7 пъти по-често. При тях обикновено шансовете за излекуване са 60%. Точната прогноза зависи от стадия и вида на болестта. Някои не-Ходжкинови лимфоми растат бавно, други – бързо и се нуждаят веднага от медикаментозно лечение. Дори агресивните форми могат да бъдат лекувани успешно при ранна диагноза.

Има нови медикаменти, които подобряват резултатите от терапията при не-Ходжкинови лимфоми. Само преди месеци властите в САЩ регистрираха медикамента ибрутиниб (Ibrutinib) за лечение на хроничната лимфатична левкемия (ХЛЛ). Тя е най-често срещаната форма на лимфом и досега не се лекуваше. В момента в Европейския съюз тече ускорена процедура за оценка на ефективността на лекарството. Тя се прилага от Европейската агенция по лекарствата за препарати, от които се очаква значим медицински прогрес.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хапче за левкемия спира и други видове рак
Лекарство за лимфом спира диабет едно
Уникално! Излекуваха пациент с лимфом

Новото лекарство кара злокачествените лимфни възли да се топят като масло на слънце, казва проф. Мартин Драйлинг, главен лекар в Клиниката на университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен. Ибрутиниб не позволява на мутиралите В-клетки да се делят. Като начало той ще бъде даден само на пациенти, при които сегашните лекарства не са дали резултат или при които болестта се върнала след предишна терапия.

Комбинация от два медикамента дава 83% успеваемост

В клинични изпитания 71% от пациентите с хронична лимфатична левкемия се повлияли положително от новия медикамент. Трима от 4-ма останали в ремисия 26 месеца. При мантийно-клетъчен лимфом квотата на успешно излекуваните била също толкова висока, само че минали едва 13,9 месеца, преди ракът да се върне. Ефектът е впечатляващ, като се има предвид, че този вид тумори досега почти не се лекуваха, посочва проф. Драйлинг. В момента и друг инхибитор – иделализиб (Idelalisib), минава през процедура за ускорено регистране. Лекарството ще бъде за хронична лимфатична левкемия и за други бавно растящи неходжкинови лимфоми, при които други терапии не действат. То е тествано първо в комбинация с ритуксимаб (Rituximab), който е на пазара от 1998 г. Комбинацията е проверена при пациенти с хронична лимфатична левкемия, които са получили рецидив на болестта или поради лошото си общо здравословно състояния не са били подходящи за терапия с цитостатици. Ефектът: при 83% от пациентите раковите клетки изчезнали напълно или почти напълно. Половината запазили този резултат в продължение на 14 месеца, преди болестта да започне отново да се връща.

При лечение само с ритуксимаб положителен ефект настъпил само при 13%, а рецидив настъпвал след пет месеца и половина, става ясно от публикация в New England Journal of Medicine от януари 2014 г. Резултатите дават надежда, че иделализиб ще подобри ефекта от лечението при първи тумори, макар че за окончателна оценка ще трябва да изчакаме резултатите от текущите проучвания, казва проф. Михаел Пфройндшу от Университета на Заарланд в Хомбург. Като терапия на първи избор комбинираме цитостатиците с новите таргетни инхибитори, допълва той. Досега странични ефекти се наблюдавали рядко. За съжаление таргетните препарати са много скъпи и разходите скачат.

Има обаче един начин да се подобри резултата с евтини средства

Екипът на проф. Пфойндшу тествал ефекта от препарати с витамин D към лечението с ритуксимаб. Почти всички пациенти с лимфом имат по-ниски нива на този витамин и това не позволява на лекарството да действа пълноценно. Опитът с пациенти с дифузен В-клетъчен лимфом показал, че ефектът от терапията се удвоява, ако приемат поне 8 нанограма витамин D на милилитър кръв. Така те оставали 3 г. здрави, преди болестта да се завърне.

Трети нов В-клетъчен инхибитор, обинутузумаб (Obinutuzumab) точно премина през ускорената европейска процедура за регистрация. В края на май 2014 г. Европейската агенция по лекарствата препоръча комбинацията му с цитостатика хлорамбуцил (Chlorambucil) като първа терапия при хроничната лимфатична левкемия. Двете лекарства спират успешно растежа на тумора за 27 месеца, сочи актуално проучване.

Миксът от ритуксимаб и хлорамбуцил постига същия ефект само за 16 месеца. Обинутузумаб и ритуксимаб се целят в едни и същи рецептори. Проф. Пфройндшу обаче е критичен към новото проучване. Не съм убеден, че новият медикамент и наистина по-добър от стария, тъй като по време на проучването той често е даван в по-големи дози, пояснява ученият. Резултатите с ритуксимаб също можело да се подобрят, ако се инжектират 500 вместо по 375 милиграма, показало друго проучване. Проблемът е, че това лекарство е регистрирано само с по-ниските дози.

Противоречиви коментари за новите терапии

Проф. Драйлинг обаче и настроен положително към новото лекарство обинутузумаб. Само по-високата дозировка не можело да е единствената причина за двойно по-дългия период на здраве при пациентите. Прогрес има и при лимфона на Ходжкин. От него се разболяват предимно млади хора. Разработени са ефективни терапии, които успяват да лекуват дори при напреднал стадий голяма част от пациентите, казва проф. Андреас Енгерт от Университетската клиника в Кьолн.

Най-добър резултат дават цитостатиците. Лекарите комбинират стандартно 4 или 7 от тях. От 2012 г. в Европа е регистриран и таргетният медикамент брентуксимаб-ведотин (Brentuximab-Vedotin). Прилага се при най-често срещания тип на Ходжкинов лимфом след първия или втория рецидив. Проф. Енгерт участва в проучване за ефективността на лекарството. При 3/4 от пациентите лимфомът изчезва частично или напълно. Минавали 5,6 месеца преди болестта отново да напомни за себе си. Това подобрява шансовете на младите пациенти да постигнат пълно излекуване през този период чрез костно-мозъчна трансплантация.

Лекарството брентуксимаб-ведотин се допуска за приложение и за рядък не-ходжкинов лимфом – анапластичен едроклетъчен лимфом. При други напреднали Т-клетъчни лимфоми има минимални изгледи болестта да бъде победена. За тях има само експериментални лекарства, които се тестват върху доброволци в рамките на проучвания.

Източник: Apotheken Umschaus

Свързани публикации

1 коментар

  1. Билките, които се използват при рак на кръвта са бучиниш и аконит – едни много отровни билки, които трябва да се прилагат само и единствено под лекарски контрол.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -