сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави при изкълчване?

Какво се прави при изкълчване?

Луксацията (изкълчване) представлява разместване на костните краища, формиращи дадена става. Частичното изместване на ставата се нарича сублуксация. Изкълчването най-често се получава при травма – удар, падане или друг травматичен инцидент. Най-често е изкълчването на раменната става, не са редки и луксациите на пръсти. По-редки, но с по-тежки и с потенциално трайни последици са луксациите, придружени от фрактура на китка, глезен, коляно или тазобедрена става.

За да се изкълчи една става, е необходимо разкъсване на ставната капсула и ставни връзки, които придържат костните краища. Това впоследствие води до ставна халтавост, нестабилност и склонност на ставата по-често да се изкълчва. При нестабилност ставният хрущял лесно се уврежда и настъпва прогресираща дегенерация (износване) на засегнатата става.

След прецизна диагноза се прави наместване

При съмнения за изместване на става от изключително значение е поставянето на точна диагноза. Това се извършва чрез рентгенография. След уточняване на вида на травмата наместването на изкълчената става се осъществява от ортопед травматолог, под анестезия и в болница. Изкълчената става обикновено лесно се намества.

Непрофесионалното наместване (понякога ненаместване или непълно наместване) от необучени хора или традиционни лечители, неглижирането на състоянието и късното търсене на специализирана помощ обаче могат да доведат до необратими изменения в ставата и инвалидизация на пациента.

От изключителна важност за успешния резултат от лечението е наместването да се извърши в спешен порядък (максимално рано, в първите часове след травмата), тъй като разместването на ставата води до нарушаване на кръвообращението, което в някои случаи може да има тежки последици. Продължителното разместване на костните краища освен това води до ретракция и скъсяване на околоставните структури. Впоследствие те зарастват в неправилно положение.

Безкръвното наместване в такъв случай е невъзможно, а оперативната интервенция е свързана с допълнителна травма, възстановяването на увредените ставна капсула и връзки невинаги е възможно в пълна степен и това обуславя евентуални последващи затруднения във функцията на засегнатия крайник.

Най-чести са неблагоприятните последици след луксация, придружена от фрактура в областта на тазобедрената става и коляното. За щастие обаче, тези увреди са редки. Луксацията на глезена също не е лишена от проблеми поради особеностите на кръвоснабдяването в тази зона.

Някои стави са предразположени към повторно изкълчване – като например раменната става. В тези случаи говорим за рецидивираща луксация. Лечението й е оперативно – стабилизация на ставната капсула и връзки.

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия в ИСУЛ

Свързани публикации

1 коментар

  1. За да се избегне изкълчване на глезена, е важно при първите симптоми на дискомфорт, да се потърси медицинска помощ и да има подходящи грижи

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -