Какво представлява луксацията на става?

PRINT

Луксацията (изкълчване) представлява разместване на костните краища, формиращи дадена става. При частичното изместване на ставата се нарича сублуксация. Изкълчването най-често се среща при травма – удар, падане или друг инцидент, казва доц. Пламен Кинов, завеждащ сектор ендопротезиране, Клиника по ортопедия и травматология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често потърпевша е раменната става.

За да се изкълчи една става, е необходимо разкъсване на ставната капсула и ставни връзки. Това впоследствие води до ставна халтавост и склонност на ставата по-често да се изкьлчва. Изкълчената става обикновено лесно бива наместена от специалиста – ортопед травматолог. Непрофесионалното наместване от необучени хора или традиционни лечители обаче може да доведе до необратими изменения в ставата и значително влошаване на състоянието.

При съмнения за изместване на става от изключително значение е поставянето на точна диагноза. Това се извършва чрез рентгенография. След уточняване на вида на травмата наместването на изкълчената става се осъществява от професионалист, под анестезия и в специализирани условия -болнично заведение.

От важно значение е наместването да се извърши в спешен порядък, тъй като разместването на ставата води до нарушаване на кръвообращението, което в някои случаи може да има тежки последици. Най-често се наблюдава в глезена.

Някои стави са предразположени към повторно изкълчване – като например раменната.
От друга страна, изкълчването на тазобедрената или коленната става е свързано с тежко увреждане в района на травмата и често впоследствие увреденият крайник е с непълноценна функция. Понякога може да се наложат и оперативно лечение.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Какво представлява луксацията на става? беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *