събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за хепатит С в 29 града

Безплатни прегледи за хепатит С в 29 града

Безплатни прегледи за хепатит се провеждат в 29 града в цялата страна. Инициативата е по повод Световния ден за борба с болестта, който ще бъде отбелязан на 28 юли. Петдесет и осем специалисти ще правят изследвания за хепатит С, използвайки бързи скринингови тестове. За целта е необходима само капка кръв от пръста на ръката, като отчитането на резултата става в рамките на 15 минути. До момента в кампанията са извършени 1500 прегледа, като при 60 от тях пробите са били положителни.

Хепатит С е възпаление на черния дроб, което се причинява от вирус. По данни на Световната здравна организация (СЗО) общо броят на инфектираните с хепатит С надхвърля 170 млн. души, като за Европа болните са над 8,9 млн.

Специалистите определят като рискови всички хора в активна възраст, подлагащи се на стоматологични интервенции, маникюр, педикюр, пиърсинг, татуиране, хирургически операции, кръвопреливания.

Кампанията за безплатна профилактика на заболяването тази година се организира от Българското дружество по гастроентерология, Националното сдружение за борба с хепатит „Хепасист“ и Сдружението за борба с хепатита „ХепАктив“.

Повече информация за заболяването и за местата, на които се провеждат изследванията, може да бъде получена на тел. 0700 10 515. СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -