четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво представлява луксацията на става?

Какво представлява луксацията на става?

Луксацията (изкълчване) представлява разместване на костните краища, формиращи дадена става. При частичното изместване на ставата се нарича сублуксация. Изкълчването най-често се среща при травма – удар, падане или друг инцидент, казва доц. Пламен Кинов, завеждащ сектор ендопротезиране, Клиника по ортопедия и травматология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често потърпевша е раменната става.

За да се изкълчи една става, е необходимо разкъсване на ставната капсула и ставни връзки. Това впоследствие води до ставна халтавост и склонност на ставата по-често да се изкьлчва. Изкълчената става обикновено лесно бива наместена от специалиста – ортопед травматолог. Непрофесионалното наместване от необучени хора или традиционни лечители обаче може да доведе до необратими изменения в ставата и значително влошаване на състоянието.

При съмнения за изместване на става от изключително значение е поставянето на точна диагноза. Това се извършва чрез рентгенография. След уточняване на вида на травмата наместването на изкълчената става се осъществява от професионалист, под анестезия и в специализирани условия -болнично заведение.

От важно значение е наместването да се извърши в спешен порядък, тъй като разместването на ставата води до нарушаване на кръвообращението, което в някои случаи може да има тежки последици. Най-често се наблюдава в глезена.

Някои стави са предразположени към повторно изкълчване – като например раменната.
От друга страна, изкълчването на тазобедрената или коленната става е свързано с тежко увреждане в района на травмата и често впоследствие увреденият крайник е с непълноценна функция. Понякога може да се наложат и оперативно лечение.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -