вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕдно на 12 деца страда от хранителна алергия

Едно на 12 деца страда от хранителна алергия

Храна, медикаменти или остро вирусно възпаление са причина за появата на остра уртикария при малките деца, казва д-р Марияна Мандажиева, специалист по алергология и УНГ. През лятото хранителните алергии засягат 8% от децата. Тя може да бъде причина дори за тежки анафилактични състояния. Краве мляко, яйчен белтък, фъстъци, морски дарове са най-често срещаните и почти единствени алергени, затова те не бива да се дават на малки деца, съветва лекарката.

Симптоми на уртикария от храни

Самата тя много често е била свидетел как на съвсем малки деца се дават фъстъци. На първо място има риск ядката да бъде погълната цяла, а на второ – да предизвика остра алергична реакция. Уртикарията, причинена от храни, се отличава с големи обриви, отоци по тялото и в областта на ларинкса.

Друга опасност са медикаментите, давани безразборно. При вирусна инфекция майките често дават две-три лекарства през час-два, за да понижат температурата – нурофен, аналгин или парацетамол. Това никога не бива да се прави, предупреждава д-р Мандажиева. Такъв подход увеличава многократно вероятността от алергична реакция. Лекарката препоръчва да се дава само един медикамент.

Тя съветва също така децата да не се подлагат на диета без сериозни основания. Ограниченията в менюто се налагат само при уртикария, предизвикана от храна. Ако тя е от медикаменти, полза от диетата няма, допълва специалистката. Не бива всеки конюнктивит или хрема да се отдава на алергия.alergia

Алергия след ухапване от насекомо

Малките получават често алергия и след ухапване от насекомо. Не всяко съприкосновение с инсектите обаче води до алергия, която представлява голям обширен обрив. Причината може да е ужилване от оса, пчела, по-рядко и от комар. Алергичен контактен дерматит след контакт с растения, отделящи мляко, и при едновременно излагане на пряка слънчева светлина. Много често се появяват при деца, които играят футбол на трева, докато са някъде на излет сред природата.

Сред родителите има голям и неоправдан страх срещу кортикостероидите, но те имат своята роля за овладяване на острите състояния, посочва д-р Мандажиева. Важното е да се приемат в дози, препоръчани от лекаря. Приемането на анттихистамини не може да даде толкова бърз ефект, колкото кортикостероидите. При обострен дерматит например антихистамините няма да свършат работа.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -