петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБеленето на дланите издава инфекция с опасен микроб

Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб

През последната зима много разпространена беше инфекцията с бетахемолитичен стрептокок, която е оставила много деца носители на тази бактерия. Повечето засегнати изобщо не подозират за това, тъй като лекарите рядко препоръчват необходимото специфично изследване на кръвта. Опасно ли е това? Да, защото в организма остават дремещи огнища на инфекция и с времето може да се стигне до увреждане на сърцето, ставите и бъбреците, казва д-р казва д-р Антоанета Гужгулова. Тя е оториноларинголог в 8 ДКЦ и класически хомеопат, с 26 г. стаж като специалист.

След прекарана ангина е добре да се изследва цялото семейство

Ето защо след прекарана ангина е добре да се направи микробиологично изследване, и то в цялото семейство, тъй като стрептококите се предават много лесно при близък контакт, пояснява д-р Гужгулова. Същото важи и ако детето е било на градина, където е играло с болно другарче. Понякога хлапетата се оплакват от нощни болки в ставите, а родителите си мислят, че е от растежа. Много често такова носителство се проявява с белене на дланите и стъпалата, което може да се прояви във всеки сезон. В тези случаи лекарите мислят, че става дума за екземи, а причината всъщност е бетахемолитичният стрептокок.

Не е задължително лечението при носителство да става с антибиотик, може и с хомеопатия, казва д-р Гужгулова. В практиката си има пациенти с усложнения вследствие на бетахемолитични заболявания. В такива случаи се прави изследване на AST – това е титър, който показва наличието на опасния стрептокок в кръвта, казва лекарката. Много често пациентите изпивали без реален ефект дори 10 антибиотика, всичките широкоспектърни. Въпреки това може да останат носители. В подобни случаи д-р Гужгулова започва да прилага хомеопатични медикаменти и средства, които покачват имунитета. При съмнение за стрептококова инфекция най-добре е да се направят две изследвания – микробиологично на секрет от гърлото и AST на кръвта. Само първото може и да не открие причинителя – например ако човекът е хапнал и пийнал наскоро и за момента го е отмил.

Понякога инфекциите се наслагват една след друга

Една от причините антибиотикът да не успява да се справи окончателно с бактериите е, че детето се заразява отново и отново. Майките може също да са носители и да му дават от лъжицата, с която те ядат. Не се подменят четките за зъби, бибероните, когато то е било болно, не се почистват основно повърхностите и играчките. Има и други фактори по думите на специалиста – имунното състояние на хората е ниско. Освен това все повече деца стават нечувствителни към антибиотиците.

„Поради липсата на талони и направления за изследвания джипитата лекуват децата до момента, когато виждат, че повече не може. Идват при мен, след като са пили по 3-4 антибиотика без ефект. Тогава в организма са останали само гъбичките. Антимикотичните препарати, които се дават през устата, обаче са неподходящи за деца. В такива случаи, ако детето е страдало от упорити хреми, задни ринити, препоръчвам 40-50 дни след антибиотика да се приема хомеопатичният препарат Цинабсин, за да може организмът да се изчисти и да повиши имунитета си“, обяснява д-р Гужгулова. Принципът бил същият и при тонзилотрен, който помага при чести инфекции и ангини на гърлото.

Лекарката отрича разпространен похват в народната медицина – обтриването на сливиците със сода за хляб. Налепът по тях е защитен слой и е нужен за възстановяването. Обтриването със сода жули сливиците и може да причини микрорани, които да вкарат бактерии директно в кръвта. По-добре е да се смесва мед и сода и да се смуче като бонбон.

Свързани теми: Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото

Как разболяват пневмококовите инфекции?

Вредни ли са антибиотиците?

Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -