събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВредни ли са антибиотиците?

Вредни ли са антибиотиците?

Настроенията срещу антибиотиците са неоправдани, защото това са групата лекарства наред с ваксините, спасили най-много човешки живот, казва проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Употребата им в България е на средно за ЕС ниво като интензивност. Най-много от тази група лекарства се пият в Германия и Франция. През последните години доста се говори за резистентност към антибиотиците. Тя е свързана с неправилната им употреба, а това означава главно две неща – прекалено изчакване с назначаването на антибиотик когато инфекциозното заболяване се развива, и от друга страна, даване на по-малки дози, отколкото е необходимо, обясни проф. Кантарджиев.

„През последните години някои антибиотици се започнаха да се дават по-рядко, толкова рядко, че престават да действат. Нашите майки бяха дисциплинирани и ни будеха през нощта, за да ни дадат хапчето точно през 6 часа, ама ни минаваше. Докато сега с новите схеми то се изписва през 12 или дори 24 часа и то антибиотик, който обикновено след 3-4 часа не присъства в организма на пациента, защото се изхвърля с урината. По тази причина през последните години се стигна до небивало носителство на бетахемолитични стрептококи при децата, а те са причинители на ангината, на скарлатината и глумеронефрита. Това е, защото не се спазва интервала за даване на антибиотик, както и изискването за минимална продължителност на лечението. Старото правило гласеше – да се пие поне пет дни. Когато не се спазват тези две неща, антибиотикът става неефективен“, пояснява микробиологът. Допълва, че има антибиотици, които наистина могат да се вземат 3-5 дни и вършат работа, колкото други подобни лекарства успяват едва за 7-10 дни. Важното било това да се знае от лекарите и да се използва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да пием правилно антибиотиците 
Антибиотиците са част от лечението на розацея 
Нова молекула може да замени антибиотиците
Бактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици 

Правилната диагностика е от ключово значение за назначаването на правилния антибиотик. У нас обаче е истинска рядкост лекар да поиска изследване на секрет от гърлото или кръвна проба за установяване на причинителя на инфекцията. Лечението се назначава само по външни признаци, а ако не даде резултат, се дава втори медикамент, после трети и така докато някой подейства на пациента.

„Ако не се знае видът на микробите, лекарствата се изписват напосоки и това е една от причините да се създава резистентност, а не самото пиене на антибиотици“, коментира проф. Кантарджиев. Според него е грешка, че лекарите толкова рядко дават материал за микробиологично изследване. Дори в момента инфекцията да е само вирусна, ще се види какви бактерии дебнат за пролука в имунитета. Така ако се получи усложнение, докторите ще знаят кой е „виновникът“. Самото изследване не е скъпо, но джипитата вероятно се съобразяват с ограниченията, налагани от здравната каса. Друга причина да не се искат изследвания е, че това не се учи по обща медицина, а и не се спазват стандартите. Например ако във Великобритания дете вдигне над 38 градуса температура, задължително му се взема кръвна проба за изследване. Според проф. Кантарджиев тази практика у нас не може да се въведе.

Българите все по-рядко се самолекували с антибиотици. Това се дължи на строгия режим по продажба на тези медикаменти. Хората първо търсят лекарства за смъкване на температурата и срещу болки в гърлого и това според специалиста е добре.

Настроенията при употребата на антибиотици се люшкали от едната крайност в другата. Едно време педиатрите препоръчвали дори ако детето е с настинка, да се даде антибиотик за презастраховка. Сега пък някои лекари отричали антибиотиците като лоши лекарства. Когато не се дават навреме, се стига до лекарски грешки и дори до смъртни случаи, предупреждава проф. Кантарджиев. Започне ли инфекцията да се усложнява – например при грип температурата не спада до 3-ия ден и не настъпва подобрение, а храчките станат гнойни – значи дори да е била вирусна, е станала бактериална. При такива усложнения само медикаменти срещу температура, хомеопатия не помагат.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -