Ниски дози антибиотик също водят до резистентност

PRINT

Регионален здравен център за антибиотична резистентност отвори врати на 17 юни. Той се намира в НЦЗПЗ в София и е част от инициативата на СЗО „Здравна мрежа на страните от Югоизточна Европа“. Центърът ще координира действията на деветте държави от Югоизточна Европа в областта на контрола на правилната употреба на антибиотиците и мерките за съхраняване действието на тези лекарства. Неправилната употреба на антибиотиците води до развиването у хората на резистентност към тези медикаменти, тоест те спират да действат и бактериите продължават развитието си.

Най–високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорини втора и трета генерация, някои аминогликозиди и др. Причината е, че тези антибиотици през годините са използвани най-нерационално. Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. То се дължи на мутация в клетката, която помага на бактерия да преживее неблагоприятните условия.Тази мутация се предава в потомството, а чрез различни механизми може да се предаде и между неродствени бактерии. Основен фактор при селекцията на резистентни бактерии в случая се явяват антибиотиците. Когато едни бактерии от един щам придобият резистентност към три и повече групи антибиотици, казваме че щамът е полирезистентен. Рискови фактори за заразяване с резистентни бактерии са болничен престой повече от пет дни, екстремна възраст, хронични болести, често повтарящи се инфекции, лечение в последните 90 дни с антибиотици, назначаване на ниски дози антибиотици, нерационални курсовe (много кратки или прекалено дълги), неправилен прием, използването на генерични продукти с компромисно качество, назначаване на антибиотик без нужда (при вирусни инфекции) и др. Инфекциите причинени от такива бактерии се лекуват по-дълго, с комбинация от няколко антибиотика, често тези болни подлежат на хоспитализация.

За да не се стига дотам, хората трябва да употребяват антибиотици само по лекарско предписание и то за конкретния случай. Антибиотик, помогнал на пациент преди година, сега при друга инфекция може да не е ефективен. При съмнение за инфекция всеки трябва да търси медицинска помощ, а не да се самолекува.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ниски дози антибиотик също водят до резистентност беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *