сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНиски дози антибиотик също водят до резистентност

Ниски дози антибиотик също водят до резистентност

Регионален здравен център за антибиотична резистентност отвори врати на 17 юни. Той се намира в НЦЗПЗ в София и е част от инициативата на СЗО „Здравна мрежа на страните от Югоизточна Европа“. Центърът ще координира действията на деветте държави от Югоизточна Европа в областта на контрола на правилната употреба на антибиотиците и мерките за съхраняване действието на тези лекарства. Неправилната употреба на антибиотиците води до развиването у хората на резистентност към тези медикаменти, тоест те спират да действат и бактериите продължават развитието си.

Най–високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорини втора и трета генерация, някои аминогликозиди и др. Причината е, че тези антибиотици през годините са използвани най-нерационално. Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. То се дължи на мутация в клетката, която помага на бактерия да преживее неблагоприятните условия.Тази мутация се предава в потомството, а чрез различни механизми може да се предаде и между неродствени бактерии. Основен фактор при селекцията на резистентни бактерии в случая се явяват антибиотиците. Когато едни бактерии от един щам придобият резистентност към три и повече групи антибиотици, казваме че щамът е полирезистентен. Рискови фактори за заразяване с резистентни бактерии са болничен престой повече от пет дни, екстремна възраст, хронични болести, често повтарящи се инфекции, лечение в последните 90 дни с антибиотици, назначаване на ниски дози антибиотици, нерационални курсовe (много кратки или прекалено дълги), неправилен прием, използването на генерични продукти с компромисно качество, назначаване на антибиотик без нужда (при вирусни инфекции) и др. Инфекциите причинени от такива бактерии се лекуват по-дълго, с комбинация от няколко антибиотика, често тези болни подлежат на хоспитализация.

За да не се стига дотам, хората трябва да употребяват антибиотици само по лекарско предписание и то за конкретния случай. Антибиотик, помогнал на пациент преди година, сега при друга инфекция може да не е ефективен. При съмнение за инфекция всеки трябва да търси медицинска помощ, а не да се самолекува.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -