вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПоне 60 млн. лв. от резерва на касата са за лекарства

Поне 60 млн. лв. от резерва на касата са за лекарства

Поне 60 млн. лв. от резерва на здравната каса ще бъдат дадени за медикаментите от позитивния списък, съобщи на семинар д-р Нели Нешева, директор на НЗОК. За първа година тези „бели пари за черни дни“ ще бъдат похарчени докрай в рамките на същата финансова година. Общо 391 млн. лв. са предвидени за лекарства в бюджеа за 2011 г. Вече е ясно, че те няма да стигнат. Само за март разходите за частично или напълно платени медикаменти са нараснали с 6 млн. лв. Това стана, защото 125 медикамента за 18 диагнози, сред които някои редки и онкологични заболявания, диализа и грижи след трансплантации минаха към здравната каса от 1 март.

Отчетената сума за първия месец с допълнителните харчове е 39 млн. лв., а за април дори с 500 хил. лв. отгоре. При запазване на тенденцията разходите ще надхвърлят 40 млн. лв. месечно, прогнозира Калина Пенчева, шеф на лекарствената политика в касата.

Причините за високите разходи са няколко, сочи анализ на касата. Първо – отпадат ограниченията за отпускане на някои лекарства. В позитивната листа непрекъснато се включват нови продукти, повишава се и процентът на реимбурсация за някои лекарства. Диагнозите, които гълтат общо 79% от парите за медикаменти, са диабет, хипертония, шизофрения, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма, множествена склероза, стенокардия и епилепсия.

Най-голям ръст в разходите отбелязва ХОББ – с 200%. Ако за януари-май 2009 г. за нея се дават 703 258 лв., то за същия период на 2010 г. те са 2 125 122 лв. Както за ХОББ, така и за астмата (ръст с 59%) основна причина за повечето пари е повишаването на процента на реимбурсация от 50% на 100%, изтъкна Пенчева. Със 155% нагоре са и парите за хроничните вирусни хепатити – 447 324 лв. за първите 5 месеца на 2009 г. и 1 179 884 лв. за същия период на 2010 г. Отпаднаха списъците на чакащи за лечение на хепатити, обясни Пенчева. Ръстът при множествената склероза пък е, защото отпаднало ограничението на терапията. До 1 юни 2009 г. безплатните медикаменти са давани само 4 г., а сега до живот. С 54% са увеличени парите за диализата. Включени са нови модерни препарати.

Поискахме от здравното министерство промени в Наредба 10, които да позволят касата да договаря отстъпки от хапчетата, които плаща 100%, допълни д-р Нешева. Ще бъдат внесени и предложения за промени в закона за лекарствата, който мина вече на първо четене в парламента. С тях касата ще иска да играе определяща роля в новата комисия за лекарствата. Аргументът ни е, че НЗОК плаща за 2/3 от медикаментите, каза д-р Нешева.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -