Бактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици

PRINT
рак на дебелото черво

Бактерии участват в процеса на възникване на тумори на дебелото черво, а навременно лечение с антибиотици може да предотврати злокачествения процес. Тези изводи оповестиха учени от Ню Йорк, цитирани от немския сайт „Нетдоктор“. Според тях определени бактерии предизвикват възпалителни процеси в стената на дебелото черво.

Туморите в тази област са последица от генни мутации, свързани с израждане на нормални клетки. В началото образуванията са безобидни – известни са като полипи. От тях обаче може да се развият злокачествени тумори. Подобни мутации може да се появят навсякъде по дебелото черво. Някои видове рак обаче възникват в определени пасажи на червото, затова учените заподозрели, че може да има и други, негенетични фактори, които влияят.

Екип в Ню Йорк направил експеримент с мишки – те били генетично програмирани да развият рак на дебелото черво. След това дали на няколко високо ефективен антибиотик, който ликвидирал бактериите в червото. Като резултат гризачите не развили полипи въпреки генетичното предразположение.

Това е доказателство, че бактериите имат роля за възникването на туморите. Мишките, които не получили антибиотик, развили, както се очаквало, полипи в определени отрязъци на дебелото черво. Учените предполагат, че бактериите от дебелото черво проникват в тъканта на стената му и предизвикват там възпалителни процеси, казва д-р Серджо Лира, ръководител на научния екип в училището по медицина към Маунт Синай в Ню Йорк.

Предстоят нови проучвания, които трябва да изяснят кои точно бактерии са най-рискови и как може да бъде намалена числеността им в стомашно-чревния тракт. Д-р Лира подчертава, че наред с гените, има още фактори, свързани с начина на живот, които увеличават риска от този рак. Сред тях са наднорменото тегло, хранителните навици като високата консумация на червено месо и алкохол. Те също влияят върху чревната флора и това може да е брънката, която обяснява връзката между храненето и рака.

[Общо: 8    Средно: 3.4/5]
Бактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *