сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКак да си набавим колаген - важен за здравето и красотата

Как да си набавим колаген – важен за здравето и красотата

Колагенът е най-разпространеният белтък при бозайниците – над 30% от общия в тялото и 70% от белтъка в кожата. Той изгражда съединителната тъкан, която е „скелето“ на всеки орган, посочва д-р Георги Гайдурков, специалист по хранене и диететика. Освен в кожата активно участва в сухожилия, стави, хрущяли, кости, зъби, кръвоносни съдове, роговица и т.н. Осигурява структура, здравина и еластичност. Може ли обаче да постигнем ефект за здравето и красотата, ако гълтаме колаген на хапчета?

Върховна илюзия е, ако си мислите, че като пиете колагенови таблетки или се мажете с колагенов крем, този колаген се натрупва директно като колаген във вашата кожа и органи, казва специалистът. Една от най-базовите аксиоми в биологията е, че всеки индивид е изграден от уникални, строго специфични белтъчни молекули (така както няма две еднакви снежинки).

Единствено едноличните близнаци и клонингите са генетично и белтъчно идентични. Имунната система следи за всяка постъпила чужда белтъчна молекула и на секундата я унищожава. Това е причината да не може свободно да се трансплантират органи и тъкани от един човек на друг, а още по-малко от един биологичен вид на друг (например пиейки таблети колаген от рибешки кожи, той автоматично да се превръща във ваш собствен колаген). Този основен биологичен закон е толкова стриктен, че ако си инжектирате само няколко кубика чужд белтък в кръвта, може да последва мигновен анафилактичен шок и смърт.

16 зеленчука, богати на протеини

Кожата се храни от кръвта, а не от намазване отвън

Когато се храним с белтъчини, в нашия стомашно-чревен тракт те се разграждат (хидролизират) до техните градивни съставки – аминокиселините. От постъпилите в кръвта аминокиселини нашият организъм синтезира собствени белтъчини (в това число и от аминокиселини, приети в микроскопично недостатъчно количество от колагенови таблетки).

Основните клетки на съединителната тъкан – фиброцити и фибробласти, синтезират тройната спирала на колагена и я отлагат в междуклетъчните пространства. Така че кожата, както и другите органи, се храни от кръвта, а не чрез намазване отвън с каквото и да е вещество.

Ако пък решите изкуствено да импрегнирате в кожата или в други тъкани инактивиран колагенов хидролизат, в най-добия случай получавате механична подплънка подобно на инжектиран силикон, допълва д-р Гайдурков. В никакъв случай това чуждо тяло не участва в трофиката (храненето) на тъканта. Напротив, нарушавайки естествената циркулация на кръвта и лимфата, в дългосрочен план ще доведе до атрофия, т.е. до сбръчкване.

За да имаме здрав и жив собствен колаген комплекс, следва да приемаме достатъчно количество пълноценни белтъчини, като част от едно пълноценно хранене, богато на сурови ензимни растителни продукти – плодове и зеленчуци. Комбинирането на зърнени с бобени варива и сурови ядки гарантира пълноценен белтъчен внос. От животинските продукти еталон за пълноценни белтъчини са суровият яйчен жълтък, както и мазните риби – сьомга, скумрия и др. Но нека не забравяме, че рибата съдържа ненаситени мастни киселини и е термолабилна. Максимална полза от нея ще получите, когато я ползвате топлинно необработена например под формата на домашно маринована риба.

Как да се грижим правилно за кожата у дома

Ето какво обяснява и друг специалист по хранене, д-р Рени Стоянова:

Колагенът е познат на хората повече като съставка на козметичните кремове, а всъщност това е главният белтък в съединителната тъкан в човешкото тяло. Концентрацията му варира от 23% в черепните кости, 50% в хрущялите, 64% в роговицата на окото, до 74% в кожата.

Колагенът е прост белтък, съставен изключително от аминокиселини, принадлежащи към фибрилерните, или влакнести белтъци. Изграден е от дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини, като най-важните от тях са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилизин, като последните две на практика липсват в другите белтъци. Естествената способност на тялото да произвежда колаген комплекс и да поддържа хидратацията на клетките значително намалява след 25-годишна възраст.

Хидролизираният колаген съдържа естествени глюкозамини и хиалуронова киселина

Твърди се, че хидролизираният колаген е форма на колагена с висока степен на бионаличност или усвояемост от тялото на човека. И че осигурява допълнителни количества аминокиселини, които имат специфично приложение в тялото, свързано с поддържане структурата на съединителната тъкан и подкрепата за правилното функциониране на клетките. В резултат от непълноценно хранене най-често хората страдат от липса на аминокиселини, необходими за изграждане на колагена.

Биодостъпният хидролизиран колаген доставя най-вече допълнителни количества от аминокиселините глицин и глутамин. Глицинът подпомага детоксикацията, а глутаминът подпомага клетките да увеличат нивата на креатин – молекулата, която съхранява енергията. Приеман като хранителна добавка, хидролизираният колаген осигурява правилното съотношение на аминокиселини за производството на колаген.

Хидролизираният колаген съдържа естествени глюкозамини и хиалуронова киселина, които подпомагат възобновяването на съединителната тъкан и увеличават хидратиращите им качества и техния обем – резултат от естествената способност на съединителната тъкан да задържа вода.

Храните, които стимулират естественото производство на колаген, са продуктите, богати на сяра и таурин, необходими за възстановяването на увредените фибрили. Естествен източник на сяра е чесънът, затова не забравяйте да го добавяте към храната си. Друго важно вещество, което подпомага борбата със стареенето на кожата, е генистеинът, съдържащ се основно в соевите продукти.

Ликопенът – изобилстващ в доматите, има свойството да неутрализира ензима колагеназа, който разрушава колагена в тялото. Още някои също толкова полезни за производството на колаген комплекс в тялото храни са маслините, пресните краставици, зеленият чай, различни видове ядки като фъстъци, бадеми, кашу, орехи и др., морковите и сладките картофи.

Свързани публикации

2 коментара

  1. Аз лично си купувам от ТОЗИ ХИДРОЛИЗИРАН КОЛАГЕН – http://goo.gl/qBCwGh (не се плашете, че е чужд сайт, доставката до БГ е 4$ и пристига за 10 работни дни) Разтваря се лесно във вода или сок , има приятен вкус, лесно се усвоява и е на цена в пъти по-ниска от продуктите от същия клас по българските магазини 😉 Има и един друг голям плюс, многото глицин в колагена ще ви успокои нервите и ще спите по-добре. Въобще супер е колагена. Пробвайте го и кожата, косата, ноктите, ставите, и нервнната система ще ви благодарят!!!

  2. Моля, информирайте ме, в хидролизирания колаген от риба има ли йод?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -