петък, 25 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниБактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици

Бактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици

Бактерии участват в процеса на възникване на тумори на дебелото черво, а навременно лечение с антибиотици може да предотврати злокачествения процес. Тези изводи оповестиха учени от Ню Йорк, цитирани от немския сайт „Нетдоктор“. Според тях определени бактерии предизвикват възпалителни процеси в стената на дебелото черво.

Туморите в тази област са последица от генни мутации, свързани с израждане на нормални клетки. В началото образуванията са безобидни – известни са като полипи. От тях обаче може да се развият злокачествени тумори. Подобни мутации може да се появят навсякъде по дебелото черво. Някои видове рак обаче възникват в определени пасажи на червото, затова учените заподозрели, че може да има и други, негенетични фактори, които влияят.

Екип в Ню Йорк направил експеримент с мишки – те били генетично програмирани да развият рак на дебелото черво. След това дали на няколко високо ефективен антибиотик, който ликвидирал бактериите в червото. Като резултат гризачите не развили полипи въпреки генетичното предразположение.

Това е доказателство, че бактериите имат роля за възникването на туморите. Мишките, които не получили антибиотик, развили, както се очаквало, полипи в определени отрязъци на дебелото черво. Учените предполагат, че бактериите от дебелото черво проникват в тъканта на стената му и предизвикват там възпалителни процеси, казва д-р Серджо Лира, ръководител на научния екип в училището по медицина към Маунт Синай в Ню Йорк.

Предстоят нови проучвания, които трябва да изяснят кои точно бактерии са най-рискови и как може да бъде намалена числеността им в стомашно-чревния тракт. Д-р Лира подчертава, че наред с гените, има още фактори, свързани с начина на живот, които увеличават риска от този рак. Сред тях са наднорменото тегло, хранителните навици като високата консумация на червено месо и алкохол. Те също влияят върху чревната флора и това може да е брънката, която обяснява връзката между храненето и рака.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -