неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКлетки в червата помагат на диабетици, произвеждат инсулин

Клетки в червата помагат на диабетици, произвеждат инсулин

Червата съдържа клетки, които могат да започнат да произвеждат инсулин, съобщава News Track India, като се позова на източници от университета на Пенсилвания. Диабет тип 1 и 2 са пряко свързани с липсата на бета-клетки в панкреаса, отговорни за производството на инсулин.

Диабетът може да се излекува чрез трансплантация на островни клетки, които регулират нивата на кръвната захар. Можете също така да се използват стволови клетки, за да се създадат бета клетки. Тези подходи обаче са много скъпи и поради това не се прилагат масово.

Така сега учените тествали три препрограмиращи фактори – Pdx1 (P) , МФС (М) и Ngn3 (N). С тяхна помощ успели да трансформират клетките на червата в ацинарни клетки на панкреаса. След манипулацията клетките придобили някои функции на бета-клетките.

Какво е инсулин и защо е важен за организма

В рамките на експеримент с лабораторни мишки учените идентифицирали специални клетки на червата, които отделяли инсулин след въздействие с въпросните фактори. Те секретирали инсулин (показали чувствителност към захар) и имали структурни характеристики, подобни на бета- клетки.

За да се получат клетки, подобни на бета-клетките в човешкото тяло, просто трябва да се приложат препрограмиращи фактори в червата. Така чревните епителни клетки стават неограничен ресурс за клетки, които могат да контролират кръвната захар.

Докладът е публикуван в списание Cell Reports.

Създадоха инсулин на хапчета

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -