неделя, 16 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКак да пием правилно антибиотиците

Как да пием правилно антибиотиците

Антибиотиците са важни, когато трябва да се излекува тежко усложнение – например възпален пикочен мехур, ангина с налепи по сливиците или опасно възпаление на белия дроб. Медикаментите убиват бактериите или поне спират тяхното размножаване. Те могат да помогнат, само ако се прилагат правилно.

Интервалът между приема на всяка доза да се спазва

Лекарят казва колко дълго трябва да се приема антибиотикът, често това се записва и на рецептата. Винаги може да се попита в аптеката в случай на съмнение. За да се постигне необходимата концентрация на лекарството в кръвта, е важно то да се приема толкова дълго, колкото е назначено. Поддържането на равномерно насищане за периода на лечение е ключово за успеха на терапията, казва д-р Франк Хомел, фармацевт от Хавелберг. Ако антбиотикът не може да разгърне пълния си капацитет, има риск по-упоритите бактерии да оцелеят и да развият резистентност към него. Същото се случва и ако лекарството не се приема достатъчно дълго.

Кога и какви антибиотици да вземат децата

Ако лекарят каже да се приема веднъж дневно, това означава таблетката да се пие през около 24 часа. Два пъти дневно – през 12 часа, а три пъти – през 8 часа. Обърнете внимание дали няма допълнителни указания как и кога да се приема медикаментът. Някои антибиотици трябва да се вземат преди ядене, което значи половин час преди да седнем на масата. По време на хранене означава директно с яденето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вредни ли са антибиотиците?
Как да пием правилно лекарствата 
Ниски дози антибиотик също водят до резистентност 
Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика 

Възможни са странични ефекти от комбинация на лекарства

хапче лекарстваПонякога хората приемат хапчето с храната, защото на листовката няма предупреждение да не го правят, а така то им понася по-добре. Може обаче лекарството да не подейства както се очаква. Някои активни съставки се усвояват по-зле, когато се приемат заедно с храната, казва специалистът.

Друго важно нещо – пийте таблетката с голяма чаша вода, а не само с една-две глътки. Иначе тя може да заседне в хранопровода. Мляко, чай и кафе не са особено подходящи за преглъщане на лекарства. Има риск да се образуват трудно разтворими комплексни съединения в стомаха, които затрудняват усвояването на антибиотика. Същото се отнася и за случаите, когато приемате заедно с него препарати срещу стомашни киселини – антиациди, или пък минерали – калций, магнезий или цинк.

Някои антибиотици влизат в опасни взаимодействия с други лекарства. Например макролидните антибиотици като еритромицин и статините, масово назначавани за понижаване на холестерола. Така се усилва действието на статините, което може да провокира странични ефекти като мускулни болки. Други примери: има антибиотици, които предизвикват колебания в кръвната захар при диабетици, други повишават склонността към кървене при едновременен прием на Phenprocoumon.

Защитният ефект на противозачатъчните хапчета може да отслабне от антибиотика и така да се стигне до нежелана бременност. Затова предварително помолете лекаря или аптекаря да ви обяснят подобни влияния между медикаментите.

Възможни странични ефекти: разстройство, гъбички и алергии

обрив екземаКато цяло антибиотиците се понасят много добре, пояснява Хомел. Въпреки това има риск от странични ефекти – възможни са алергии, включително с обриви. Други хора получават разстройство. Антибиотикът се бори не само с болестотворните бактерии, но засяга и полезните. Пробиотиците, които съдържат от добрите микроорганизми, могат да помогнат за възстановяване на баланса в чревната флора.

Жените понякога получават гъбички в интимната област, тъй като естествената влагалищна флора се нарушава от антибиотика. Има антибиотици, които повишават риска за изгаряне на слънцето. Ако не понасяте добре медикамента, не го спирайте, без да сте се посъветвали преди това с лекаря.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -