сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеД-р Гълъбов: Симптомите на сърдечен порок се подценяват

Д-р Гълъбов: Симптомите на сърдечен порок се подценяват

Лекари в доболничната помощ подценяват състояния, свързани със сърдечен порок и така някои пациенти стигат до кардиохирург едва, когато имат нужда от трансплантация на сърце. Това обясни д-р Цанко Гълъбов, началник на Отделение по кардиохирургия в Сити Клиник. При това на повечето хора може да се помогне, ако навреме стигнат до правилния специалист.

„За мен проблемът е в лекарите. Заболяването се открива навреме, но хората не се насочват веднага за операция. Няма причини пациентите да се страхуват от кардиохирургията, ако операцията се извършва от опитни специалисти. Целта е да се спре максимално бързо увреждането на сърцето“, коментира д-р Гълъбов.
Особено в горещините сърдечноболните трябва да са по-бдителни за обезпокоителни симптоми. За сърдечен порок се мисли, ако човек усеща задух, лесна умора и необяснимо покачване на теглото. Най-добре е веднага да се направи преглед на ехограф при кардиолог. Има и други изследвания, които може да се направят по преценка на лекаря.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Причини и симптоми на сърдечните аритмии
Инфекциозният ендокардит засяга вътрешната обвивка на сърцето 
Съвременни методики за имплантиране на аортна клапа 

Как се избира аортна клапа за имплантиране

Изкуствена или естествена клапа: Коя е по-добра за подмяна на собствената при операция? Доста пациенти си задават този въпрос, ако им предстои да се подложат на хирургическата интервенция. Механичната клапа е от изкуствена материя, тя е с неограничена продължителност. При нея обаче задължително трябва да се пият до живот антикоагуланти, посочва кардиохирургът. Биологичните клапи са направени от друг вид тъкан, не човешка. Обработени са, за да се неутрализират антигените и да се избегне отхвърляне. Голямото предимство на биологичните клапни протези е, че поддържащото лечение може да е само с аспирин. Имат и друг сериозен недостатък: най-добрите клапи от този тип са с гаранция до 14-15 г., макар че максималната продължителност рядко се постига. Означава, че след този срок пациентът трябва да бъде опериран за повторна подмяна на клапата.

д-р Цанко ГълъбовЛекарите се съобразяват с желанията на пациента, стига здравословното му състояние да допуска този избор. Все повече са хората, които искат естествени клапи, като основният мотив са опасения от страничните ефекти на антикоагуланта, казва д-р Гълъбов (на снимката). Изборът на клапа за протезиране става на базата на пълна информираност. Тези пациенти приемат идеята, че след 10-15 г. ще се наложи реоперация или разчитат на бурното развитие на интервенционалната кардиология, която дотогава може да разработи нови подходи за лечение.

Биологичната аортна клапа може да се смени перкутанно – с катетър, без да се прави нова операция. Това се прави все по-често от екипа на д-р Гълъбов. Този подход може да се прави понякога и като първа интервенция. Все още е алтернатива на традиционната хирургия. Прилага се при пациенти с висок оперативен риск или когато има други причини, които не позволяват да се извърши операция.

Конвенционалната хирургия е златен стандарт, защото е безопасна, с много по-добър резултат в близък и дългосрочен план. Цената е достъпна. Перкутанно поставяне се прилага при 10-15 случая годишно, защото струва 20-25 хил. евро и не се реимбурсира. Другите операции се поемат напълно от здравната каса.
Винаги се преценява кое е в интерес на пациента и кое ще съхрани с по-добър дългосрочен ефект живота и здравето му. При миниинвазивните манипулации ползите са по-малък белег 3-4 см, по-малка кръвозагуба, по-бързо възстановяване, по-бързо връщане към нормална активност.

Какви са прогнозата за пациентите с имплантирана клапа

Ако операцията се направи навреме и както трябва, пациентите с имплантирана клапа се връщат към нормалния си живот след 45-60 дни. По никакъв начин няма негативни за здравето дългосрочни последици.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -