Инфекциозният ендокардит засяга вътрешната обвивка на сърцето

PRINT
хирургия

Инфекциозният ендокардит е тежко инфекциозно заболяване, което поразява сърцето и в частност вътрешната му обвивка (ендокард). Инфекцията може да порази една или няколко клапи и по-рядко други структури на сърцето.

При това разрушаването им от бактериите води до значимо пропускане на клапите и получаването на сърдечна слабост, както и инфектирането на кръвта и други органи Освен това често усложнение е мозъчният инсулт, който е сред основните причини за смъртен изход. Ако не се лекува, обикновено това заболяване има фатален изход. По тези причини изключително важно е за болния да бъде разпознато заболяването му.

Инфекцията най-често е при вече увредени сърдечни клапи

Най-често инфекцията се получава при пациенти с предварително увредени сърдечни клапи. Такива са болните с ревматичен сърдечен порок и други вродени аномалии. Те трябва да поддържат своята хигиена в устната кухина, защото се счита, че инфекцията в сърцето прониква най-често през болните зъби или е свързана с оперативни процедури в устата.

Проблемът с навременната диагностика се състои в това, че обикновено започва с температура и лекарят може да се ориентира към банално простудно или грипно заболяване и да започне лечение с антибиотици. Този подход може да доведе до подобряване на състоянието, но само временно и да забави правилната диагноза.

Д-р Гълъбов: Симптомите на сърдечен порок се подценяват

В 80% се открива и шум на сърцето

болести на сърцето инфарктЗатова при наличието на температура у болния е препоръчително да се проведе обстоен преглед, при който в около 80% от случаите с ендокардит се установява шум на сърцето. В около 50% от болните могат да се установят кожни проблеми, съдови нарушения и други, а при около 40% се получават неврологични усложнения.

Задължително е при неясни температурни състояния, продължителни температури и общо неразположение да се направи преглед от специалист кардиолог. Той може да установи диагнозата чрез ехокардиографско изследване (ултразвук на сърцето). В много от случаите се налага да се извърши специализирано изследване (трансезофагиална ехокардиография) от опитен кардиолог специалист в тази област.

Сонда в хранопровода помага за точната диагноза

Изследването се извършва чрез вкарването в хранопровода на специална сонда, която оглежда сърдечните структури много ясно и може да определи диагнозата инфекциозен ендокардит много по-добре от обикновената ехокардиография. За да сме сигурни в диагнозата, е необходимо да се извърши микробиологично изследване на кръвта чрез вземане на венозна кръв неколкократно в денонощието.

От него в над 80% от случаите се установява причинителят на инфекцията. Освен това се определят антибиотиците, които биха могли да влияят на този причинител. Понякога той не може да се открие с обикновените методи и се налага да се включват допълнителни изследвания (имунологични, паразитологични и други).

Кратка болка в гърдите от студа – опасна ли е тя?

Лечението е с антибиотици, но често и операция

Лечението на заболяването се извършва в болница и специализирано кардиологично отделение. То е продължително (минимум един месец) и е свързано с големи разходи. Освен антибиотичното лечение и лекарствата за сърце често се използват и оперативни методи (смяна на клапи и др.).

През цялото това време се следи състоянието на болния чрез ехокардиография, ЕКГ, микробиологично изследване на кръвта и други лабораторни изследвания. С лечението и диагнозата на инфекциозния ендокардит се занимават опитни специалисти кардиолози, микробиолози, инфекционисти, хирурзи и др. Това налага постоянни консултации между тях.

За съжаление, при някои болни заболяването може да се появи повторно дори и след извършване на операция. Затова след операция по повод на инфекциозен ендокардит болните трябва да се проследяват от личния лекар и специалисти – кардиолози и хирурзи, като се използва включително ехокардиографско изследване.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, Университетска болница „Св. Екатерина“

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Инфекциозният ендокардит засяга вътрешната обвивка на сърцето беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *