сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИнфекциозният ендокардит засяга вътрешната обвивка на сърцето

Инфекциозният ендокардит засяга вътрешната обвивка на сърцето

Инфекциозният ендокардит е тежко инфекциозно заболяване, което поразява сърцето и в частност вътрешната му обвивка (ендокард). Инфекцията може да порази една или няколко клапи и по-рядко други структури на сърцето.

При това разрушаването им от бактериите води до значимо пропускане на клапите и получаването на сърдечна слабост, както и инфектирането на кръвта и други органи Освен това често усложнение е мозъчният инсулт, който е сред основните причини за смъртен изход. Ако не се лекува, обикновено това заболяване има фатален изход. По тези причини изключително важно е за болния да бъде разпознато заболяването му.

Инфекцията най-често е при вече увредени сърдечни клапи

Най-често инфекцията се получава при пациенти с предварително увредени сърдечни клапи. Такива са болните с ревматичен сърдечен порок и други вродени аномалии. Те трябва да поддържат своята хигиена в устната кухина, защото се счита, че инфекцията в сърцето прониква най-често през болните зъби или е свързана с оперативни процедури в устата.

Проблемът с навременната диагностика се състои в това, че обикновено започва с температура и лекарят може да се ориентира към банално простудно или грипно заболяване и да започне лечение с антибиотици. Този подход може да доведе до подобряване на състоянието, но само временно и да забави правилната диагноза.

Д-р Гълъбов: Симптомите на сърдечен порок се подценяват

В 80% се открива и шум на сърцето

болести на сърцето инфарктЗатова при наличието на температура у болния е препоръчително да се проведе обстоен преглед, при който в около 80% от случаите с ендокардит се установява шум на сърцето. В около 50% от болните могат да се установят кожни проблеми, съдови нарушения и други, а при около 40% се получават неврологични усложнения.

Задължително е при неясни температурни състояния, продължителни температури и общо неразположение да се направи преглед от специалист кардиолог. Той може да установи диагнозата чрез ехокардиографско изследване (ултразвук на сърцето). В много от случаите се налага да се извърши специализирано изследване (трансезофагиална ехокардиография) от опитен кардиолог специалист в тази област.

Сонда в хранопровода помага за точната диагноза

Изследването се извършва чрез вкарването в хранопровода на специална сонда, която оглежда сърдечните структури много ясно и може да определи диагнозата инфекциозен ендокардит много по-добре от обикновената ехокардиография. За да сме сигурни в диагнозата, е необходимо да се извърши микробиологично изследване на кръвта чрез вземане на венозна кръв неколкократно в денонощието.

От него в над 80% от случаите се установява причинителят на инфекцията. Освен това се определят антибиотиците, които биха могли да влияят на този причинител. Понякога той не може да се открие с обикновените методи и се налага да се включват допълнителни изследвания (имунологични, паразитологични и други).

Кратка болка в гърдите от студа – опасна ли е тя?

Лечението е с антибиотици, но често и операция

Лечението на заболяването се извършва в болница и специализирано кардиологично отделение. То е продължително (минимум един месец) и е свързано с големи разходи. Освен антибиотичното лечение и лекарствата за сърце често се използват и оперативни методи (смяна на клапи и др.).

През цялото това време се следи състоянието на болния чрез ехокардиография, ЕКГ, микробиологично изследване на кръвта и други лабораторни изследвания. С лечението и диагнозата на инфекциозния ендокардит се занимават опитни специалисти кардиолози, микробиолози, инфекционисти, хирурзи и др. Това налага постоянни консултации между тях.

За съжаление, при някои болни заболяването може да се появи повторно дори и след извършване на операция. Затова след операция по повод на инфекциозен ендокардит болните трябва да се проследяват от личния лекар и специалисти – кардиолози и хирурзи, като се използва включително ехокардиографско изследване.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, Университетска болница „Св. Екатерина“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -