четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли грипът да влоши хроничния среден отит?

Може ли грипът да влоши хроничния среден отит?

Хроничният среден отит е възпалителен процес в средното ухо от няколко месеца (повече от 3 месеца) до няколко години (възможно е повече от 10 г.). Увреждат се мукопериостът (покривката) на тъпанчевата кухина, костните стени, слуховите костици и тъпанчето.

Обикновено хората знаят, че тъпанчето е пробито и смятат това за главна причина за намаления слух в това ухо. Не е така, защото тъпанчето няма голямо значение за слуха в сравнение с останалите структури, но пробивът на тъпанчето е входна врата за инфекция през ушния канал, когато ухото не се пази от вода при къпане или плуване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болката в ухото – симптом при много заболявания 
Кога се прави тимпанопластика на средното ухо 
На какво се дължи заглъхването и пукането на ухото? 

Какво става, когато се заразим с грип?

вирус грипГрипните вируси попадат главно в носа и носоглътката. Те имат четири увреждащи свойства, от които първото е да предизвикат некроза (смърт) на епителните клетки на носоглътката. От умрелите покривни клетки вирусите попадат в малките кръвоносни съдове (второ свойство вазотропно) и се разпространяват в кръвта.

Развива се виремия, т.е. нашествие на грипни вируси в целия организъм по кръвен път и е налице следващото свойство – интоксикация, с висока температура, болки по мускулите и т. н. Четвъртото свойство е невротропно – увреждат се централната нервна система и периферните нерви. Много често грипният вирус може да засегна само слуховия нерв и да се получи пълна глухота вследствие на невротропно действие.

По кръвен път вирусите попадат в средното ухо

намален слух отитАко болният има хроничен гноен среден отит, по кръвен път вирусите попадат в средното ухо и дават тласък на първичното заболяване – увеличава се гноетечението, намалява все повече слухът, главоболие.

При грип може инфекцията от носоглътката през ев- стахиевата тръба (тя съединява носоглътката със средното ухо) да попадне в ухото и да даде изостряне на отита. В тези случаи в умрелите клетки на носоглътката се развиват бактериални колонии, които се активират, възпаляват евстахиевата тръба и през нея проникват в средното ухо.

Реално усложнението е бактериално, но е обусловено с грипната инфекция, която, освен че е създала пътя на бактериите, е снижила и имунната защита на организма. Факт е, че най-тежките усложнения при хроничен гноен среден отит (менингит, сепсис, мозъчен абсцес) най-често се увеличават по време на грипни епидемии.

Проф. Георги Едрев 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -