Кога се прави тимпанопластика на средното ухо

PRINT
ухо отит болки в ухото

Тимпанопластика означава възстановяване на тъпанчева кухина – най-важната част на средното ухо. Не бива да се бърка с пластично затваряне на тъпанчевата мембрана, което се нарича мирингопластика (миринкс от гръцки значи тъпанче). Мирингопластиката е част от операцията за тимпанопластика.

Важен въпрос е на каква възраст се прави интервенцията. Общоприето становище е, че операцията е най-успешна между 10 и 50 г. Децата до 10-годишна възраст често боледуват и може да изхвърлят присадката. От друга страна, през този период растат интензивно, ушният канал се разширява, пластичният материал не издържа на такова разпъване и отново се появява перфорация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
На какво се дължи заглъхването и пукането на ухото?
Как се лекува спукано тъпанче?
Откъде е упоритият сърбеж в ухото?
Заплашва ли ни болест се вижда по… ушната кал

Добре е да се знае при какви заболявания и кога да се направи тимпанопластика. Само мирингопластика е необходима при травматични операции – съпрузите се карат, единият замахва и шамарът е в областта на ухото. Въздушният стълб пуква тъпанчето, ухото писва, леко заглъхва и може да се появи капка кръв в канала. Установи ли се травматична перфорация или се затваря под контрола на операционен микроскоп, или се предупреждава пациентът да пази ухото от вода около месец. Абсолютна грешка е в това време да се слагат ушни капки в ухото. При млади хора много от травматичните перфорации се затварят спонтанно.

Най-често операцията тимпанопластика се налага при хроничен гноен среден отит. Обикновено пациентите отиват при специалист, когато ухото тече, т.е. налице е изостряне на заболяването. В такива случаи е необходимо лечение и при наличие на сухо ухо 5-6 месеца се прави операция. Тимпанопластиката обикновено не е успешна при възрастни хора (след 60 години) поради лошото кръвоснабдяване на присадката. Пациенти с общи заболявания като диабет, сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, кръвни заболявания, хронични инфекции, имунен дефицит, инсулти и др. не са подходящи за тази операция.

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

[Общо: 22    Средно: 2.6/5]
Кога се прави тимпанопластика на средното ухо беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *