петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се прави тимпанопластика на средното ухо

Кога се прави тимпанопластика на средното ухо

Тимпанопластика означава възстановяване на тъпанчева кухина – най-важната част на средното ухо. Не бива да се бърка с пластично затваряне на тъпанчевата мембрана, което се нарича мирингопластика (миринкс от гръцки значи тъпанче). Мирингопластиката е част от операцията за тимпанопластика.

Важен въпрос е на каква възраст се прави интервенцията. Общоприето становище е, че операцията е най-успешна между 10 и 50 г. Децата до 10-годишна възраст често боледуват и може да изхвърлят присадката. От друга страна, през този период растат интензивно, ушният канал се разширява, пластичният материал не издържа на такова разпъване и отново се появява перфорация.

Добре е да се знае при какви заболявания и кога да се направи тимпанопластика. Само мирингопластика е необходима при травматични операции – съпрузите се карат, единият замахва и шамарът е в областта на ухото. Въздушният стълб пуква тъпанчето, ухото писва, леко заглъхва и може да се появи капка кръв в канала. Установи ли се травматична перфорация или се затваря под контрола на операционен микроскоп, или се предупреждава пациентът да пази ухото от вода около месец. Абсолютна грешка е в това време да се слагат ушни капки в ухото. При млади хора много от травматичните перфорации се затварят спонтанно.

Най-често операцията тимпанопластика се налага при хроничен гноен среден отит. Обикновено пациентите отиват при специалист, когато ухото тече, т.е. налице е изостряне на заболяването. В такива случаи е необходимо лечение и при наличие на сухо ухо 5-6 месеца се прави операция. Тимпанопластиката обикновено не е успешна при възрастни хора (след 60 години) поради лошото кръвоснабдяване на присадката. Пациенти с общи заболявания като диабет, сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, кръвни заболявания, хронични инфекции, имунен дефицит, инсулти и др. не са подходящи за тази операция.

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -