петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеМакароните от бяло брашно вредни за здравето на жените

Макароните от бяло брашно вредни за здравето на жените

Макаронените изделия са опасни за здравето на жените, тъй като увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Това установили експерти от Националния раков институт в Милано след проведено изследване на ефекта от определени храни. В наблюдението участвали 47 000 мъже и жени, пише руският сайт „Век“.

Диета с бял хляб качва килограми при жените

диета за отслабванеЗа целите на проучването доброволците спазвали една и съща диета. Тя се състояла от бял хляб и тестени изделия. В резултат жените силно напълнели, а мъжете почти не качили килограми. По отношение на риска от сърдечно-съдови заболявания, при жените вероятността от такива заболявания се увеличила два пъти в сравнение с мъжете.

Причината е в това, че пастата бързо се усвоява, което причинява колебания на кръвната захар. Това обаче е опасно за сърцето. Активират се и други деструктивни процеси в резултат на производството на естроген.

Твърдата пшеница е полезна

пълнозърнест хлябПървата препоръка на учените е дамите да се въздържат от консумацията на паста от рафинирана бяло брашно. Макаронените изделия от твърда пшеница обаче са полезни. Те има по-високо съдържание на фибри, което засища за дълго време. Човек яде по-малко и тялото му активно гори калории.

В пастата има и триптофан. Това е амино киселина – в тялото тя се превръща в серотонин, който подобрява настроението. Така на теория пастата намалява риска от депресия. Друг съвет гласи, че макаронените изделия не трябва само да се варят, но и да се загряват. В процеса на загряване нишестето в макароните се превръща в устойчиво. Така то по-бавно се разгражда до захари и те не навлизат толкова бързо в кръвта. Кръвната захар не скача толкова бързо, колкото при макароните от меката пшеница. Те буквално се разпадат при нормално варене.

Източник: „Век“

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -