събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияТуморните маркери на простатата са увеличени не само при рак

Туморните маркери на простатата са увеличени не само при рак

Лекарите правят изследване на стойностите на PSA (простатно специфичен антиген), за профилактично проследяване на простатата. Целта е ранно установяване на възможно онкологично заболяване. Откриването на този тумор в ранен стадий прави излекуването му напълно възможно.

Ползите от изследването на PSA се дискутират и мненията са разделени

Причината е, че при много мъже над 80 г. се открива рак на простатата, но той не им създава проблеми и няма да стане причина за смъртта им. Според критиците на изследването установяването на повишени стойности води до много ненужни биопсии (вземане на проби тъкан) и до излишно лечение. Проблемът е, че все пак трябва да бъдат издирени мъжете, при които ракът не се ограничава само в рамките на самата простата, но е способен да направи или вече е направил разсейки в цялото тяло. Разликата между двата вида пациенти обаче не може да се установи според резултата от PSA. Има допълнителни параметри на PSA като плътност, възрастово специфични референтни стойности, скорост на увеличаване, време, за което стойностите се удвояват, трябва да помогнат диагностиката на базата на този туморен маркер да стане по-точна и надеждна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата 
Ракът на простатата се открива и при 40-годишни мъже 
Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата 
Възпалена простата мъчи 50% от мъжете 

Какво е PSA?

Простатно специфичният антиген се образува в определени клетки на простата. Той е протеин, намиращ се във воднистия секрет на простата, който се смесва със спермата при еякулация. Съдържа се също и в кръвта, макар и в по-малка концентрация. Ако в простатата се появят злокачествени клетки, концентрацията на протеина нараства. Затова определянето на PSA е възприето като важно за профилактиката на рака на простатата.

Има редица обстоятелства, които може да доведат до покачване на туморните маркери PSA в кръвния серум. Освен рак, може просто да има възпаление на жлезата. Доброкачественото уголемяване на простатата, някои изследвания като биопсия на простатата, спортове като колоездене или яздене също могат да повишат кратковременно стойностите. PSA се образува и извън жлезата, когато ракът прави метастази (разсейки).

Кои стойности са нормални?

За туморните маркери PSA няма заковани нормални стойности, тъй като те зависят от възрастта, но и от много други фактори като изброените по-горе. Им референтни стойности. Например при мъж на 40-49 г. стойността на простатно специфичния антиген не бива да е над 2,5 ng/ml.

Допълнително проследяване обикновено се препоръчва при стойности над 4 ng/ml, при което възрастта на пациента играе важна роля за окончателната преценка на резултата. Важно е също така да се знае, че дори при по-ниски стойности не може да се изключи напълно едно злокачествено заболяване. Обикновено в рамките на следващите месеци изследването се повтаря. Има значение с каква скорост се увеличават нивата на PSA.
Някои медикаменти допринасят за намаляването им – например статини и 5-алфа-редуктаза блокери. Друго важно нещо: PSA не може да се сравнява просто така. Тъй като има различни способи за определяне на резултата от изследването, трябва да се сравняват резултати, получени по една и съща система.

Консултант проф. Петер Лупа, Институт по клинична химия и патобиохимия, Технически университет Мюнхен

Източник: Apotheken Umschau

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -