четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРакът на простатата се открива и при 40-годишни мъже

Ракът на простатата се открива и при 40-годишни мъже

Ракът на простатата е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и третата като причина за смъртност. Според Националния раков регистър, през 2010 г. с рак на простатата у нас са диагностицирани 1734 мъже, а 783 души с тази диагноза са починали. Близо половината от случаите са открити в трети и четвърти стадий, когато възможностите за лечение на болестта са ограничени. Трябва повече да се говри за това заболяване, за да падне фалшивият срам, който възпира хората да с консултират със специалист.

Така бе обоснована нуждата от информационна кампания „Заедно срещу рака на простатата“, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация „Аджъбадем“.

Рак на простатата – диагноза и лечение

„За този вид рак не се говори в публичното пространство, което способства за липсата на регулярно поднасяне на информация и пълната изолация на пациентите с това заболяване“, обясни Евгения Адърска от АПОЗ. Поради спецификата на мъжката природа, нито здравите, нито заболелите са склонни да обсъждат темата публично, допълни тя. Така хората не разбират необходимостта от системна профилактика, а пациентите с простатен рак са по-малко уверени в добрия изход от лечението.

Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

Открит навреме, ракът на простатата е лечим, категоричен е д-р Васил Маргаритов – уролог и представител на „Аджъбадем“ в София. „Вярно е, че ракът на простатата се диагностицира най-често при мъже над 70-годишна възраст, но през 2010 г. например е регистриран и при мъж във възрастовата група 40-44 години, както и при четирима в групата на 45-49-годишните“, посочи той.

Заболяването обикновено протича безсимптомно в началния период, затова всеки мъж над 45-годишна възраст (а при наличие на фамилна обремененост – от 40-годишна възраст) трябва веднъж годишно да посещава уролог за профилактичен преглед. Индикации за проблем дават високите нива на простатно-специфичния антиген (PSA), които могат да бъдат установени с обикновен кръвен тест, посочи специалистът. Окончателната диагноза се поставя след биопсия.

След поставянето на диагнозата, подходът към всеки случай е индивидуален, обясни д-р Маргаритов. Лечението може да цели да излекува пациента или да облекчи състоянието му. Когато ракът е локализиран само в простатата, обикновено се прибягва до отстраняване на самата простата с последващо лъчелечение. Благодарение на напредъка на медицината, премахванетона простатата може да стане освен с обичайната „отворена хирургия“, вече и с лапароскопски техники или дори с операция с помощта на робот, при която страничните ефекти за пациента са сведени до минимум.

Ако измененията не позволяват оперативно лечение, може да бъде предписана хормонална терапия, лъче- или химиотерапия. Открит и лекуван навреме, ракът на простатата има много добри шансове за пълно излекуване, увери урологът.

„В битката срещу рака на простатата всеки пропуск може да е фатален. Но открит навреме, ракът на простатата е лечим“. Това послание към всеки мъж в активна възраст отправят лицата на кампанията – популярните български футболисти Валентин Илиев (ЦСКА), Станислав Ангелов (Левски) и Мартин Камбуров (Локомотив Пловдив). Футболните ни грандове приеха да подкрепят кампанията, за да покажат, че истинските мъже са отговорни за своето здраве.

Защо трябва да говорим за рака на простатата:

  • Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете в България и трето като причина за смъртност. Никой не е застрахован;
  • Половината от пациентите се диагностицират в късен стадий, когато възможностите за лечение са ограничени;
  • При навременно поставена диагноза и лечение шансът за окончателно излекуване е над 90%;
  • При проблеми с простатата мъжете избягват да говорят за това дори с близките си, а това води до усещане за социална изолация;
  • Откритото говорене по темата ще помогне повече мъже и жените, които ги обичат, да осъзнаят едно: ракът на простатата не е тема-табу, а в битката с тази диагноза финалът по- често е позитивен.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -