петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКратка болка в гърдите от студа - опасна ли е тя?

Кратка болка в гърдите от студа – опасна ли е тя?

Студеното време влияе върху целия организъм и всички органи и системи реагират с компенсаторни механизми за съхраняване на топлината и осигуряване на нормалното функциониране на вътрешните органи. Мигновеното прерязване в гърдите обикновено не се свързва с проблеми на сърдечносъдовата система, а по-скоро е реакция на вегетативната нервна система чрез нейните нервни окончания под влиянието на външни фактори, какъвто в случая се явява ниската температура.

Въпреки това симптомът не бива да се подценява поради факта, че студеният въздух влияе негативно върху хората със сърдечни заболявания и по-точно тези с исхемична (коронарна) болест на сърцето. При тях студеният въздух, който постъпва при дишане, предизвиква спазъм на коронарните съдове и може да доведе до стенокардна болка. Тази болка се появява обикновено зад гръдната кост и се разпространява към лявата ръка. Понякога може да се разпространи и към двете ръце, към челюстта или корема. Отминава при затопляне, спиране на движение или натоварване и/или когато се използва нитро препарат под езика.

В по-редки случаи гръдните болки могат да бъдат не толкова типични или пациентите могат да не знаят, че имат проблеми със сърдечно-съдовата система. По тази причина всеки дискомфорт в гърдите, който е провокиран от студеното време, трябва да бъде преценен от семейния лекар и при нужда – от кардиолог.

Електрокардиограма, ехокардиография – кога и защо

Това се налага при промени в състоянието или електрокардиограмата. Ако е необходимо, се извършват и допълнителни изследвания (ехокардиография, стрес тест). При по-сериозни съмнения може да се наложи и извършването на коронарография.

За пациентите с известно сърдечно заболяване се препоръчва да избягват излизането на студено през дните с минусови температури и когато излизат да използват шалове, шапки, ръкавици за намаляване влиянието на студения въздух. Когато се установи,че оплакванията в гръдния кош не се дължат на сърдечни проблеми, пациентите трябва да бъдат насочени към съответните специалисти (невролози, пулмолози и др.).

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, кардиолог, болница „Св. Екатерина“, София

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

1 коментар

  1. Кои са причините за болки в гърдите , от кои да се страхуваме и как да действаме в случай на опасност?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -