вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГлавоболието се дели на 6 основни вида

Главоболието се дели на 6 основни вида

Има различни видове главоболие, които в медицината се категоризирани според причината, симптомите и подходящите за тях методи на лечение. Основните видове включват т.нар. тензионно главоболие (с напрежение), клъстерно главоболие, главоболие, свързано със синусите, мигрена, свързано с прекомерна употреба на медикаменти и хормонално.

Тензионно главоболие

Това е най-срещаният вид главоболие, което всеки възрастен е изпитвал на практика в даден момент от живота си. Описва се като двустранна болка в главата, сякаш стегната лента е увита около нея. Болката обикновено е лека до умерена и по правило не пречи на хората да извършват обичайните си всекидневни дейности. Продължителността на главоболието може да е половин час или няколко дни.

Точната причина за тензионното главоболие не е известна. Има обаче няколко фактора, за които се смята, че може да го предизвикат – стрес, лоша стойка, недостатъчен сън, дехидратация или пропускане на хранене. По правило лесно се постига облекчение с прости аналгетични лекарства като парацетамол, ибупрофен или аспирин.

Мигрена

Мигрената е вид съдово главоболие, което включва по-тежка, пулсираща болка, която може да засегне едната или двете страни на главата. Понякога пациентите съобщават и за други симптоми – гадене, повръщане, непоносимост към светлина (фотофобия), непоносимост към силни звуци (фонофобия) и нарушено зрение. Симптомите може да продължат от няколко часа до няколко дни. Понякога пречат на всекидневните дейности.

Много пациенти с мигрена успяват да си помогнат с прости аналгетични лекарства, но при други са необходими по-силни лекарства за облекчаване на болката. Триптани са клас лекарства, които могат да осигурят ефективно облекчаване на много пациенти с по-силна болка.

Клъстерно главоболие

хрема настинка грипКлъстерното главоболие е рядкост и предизвиква много силна болка, която винаги е локализирана от едната страна на главата. Паралелно с това има и други симптоми като хрема, запушен нос, зачервяване или спадане на клепача от едната страна на лицето. Започва внезапно, като болката достига своя пик 5-10 минути след началото. Пристъпът може да продължи до няколко часа, преди да затихне спонтанно.

Прости аналгетични лекарства не осигуряват ефективно облекчение за внезапната и тежка болка, свързана с клъстерното главоболие. При остър пристъп се използва подаване на кислород или се дава суматриптан под формата на инжекция или спрей за нос. Предлагат се и други лекарства, прилагани за предотвратяване на пристъпи.

Има два вида клъстерно главоболие: епизодично и хронично. Епизодичното се среща по-често. При него може да има пристъпи в продължение на няколко седмици, а после – период на почивка. Хроничното клъстерно главоболие се характеризира с редовни пристъпи, които се повтарят регулярно без период на почивка.

Главоболие, свързано със синусите

синузит болка под очитеТова главоболие се дължи на натрупване на налягане в синусите около носа, челото и бузите. Болката е дълбока, най-неприятно се усеща при по-резки движения или напрягане на главата.

Лечението зависи от причината и тежестта на синузита. Може да включва прости аналгетици, антибиотици, антихистамини, препарати срещу отока в носа или кортикостероиди.

Главоболие, свързано с прекалена употреба на лекарства

Този вид главоболие се причинява от прекомерна употреба на обезболяващи лекарства. Болката обикновено е тъпа и се появява при пациенти, които от доста време използват високи дози болкоуспокояващи.

Най-добре е в такива ситуации да се преустанови за известно време приемът на лекарства, за да се позволи на излишъците от тях да се изхвърлят от организма. Първоначално това може да влоши главоболието, но симптомите ще се подобрят в рамките на няколко дни.

Хормоните също причиняват главоболие

Хормоналното главоболие засяга предимно жените в дните около менструация, при бременност, менопауза или употреба на хормонални препарати. В този случай помагат някои промени в начина на живот като осигуряване на достатъчно сън, редовно хранене и ниски нива на стрес. Обикновени аналгетични лекарства помагат в повечето случаи.

Източник: News Medical Net

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -