понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли хроничен ринит да причини синузит?

Може ли хроничен ринит да причини синузит?

Това е напълно възможно. Хроничното възпаление на носната кухина (ринит) е в съседство с околоносните кухини (синуси). Покриващата ги лигавица е една и съща по вид и едни и същи бактериални и вирусни причинители предизвикват една и съща възпалителна реакция. Хроничният ринит има няколко разновидности, които обикновено засягат и синусите.

При обостряне на ринита има симптоми на синузит

Но за хроничен ринит се говори тогава, когато заболяването е локализирано предимно в носната кухина. При изострянето му поради топографската близост се засягат и синусите. В тях се задържа гной и главоболието е нетърпимо. Тогава преобладава картината на синузита.

В много случаи наличието предимно на хроничен ринит предизвиква промени в отворите на синусите към носа, вследствие на което се променя вентилацията в тях и се създават условия за развитие на синузит.

Хипертрофия на лигавицата – какво следва

Такива промени са следствие на хроничен хипертрофичен ринит, когато удебелената лигавица стеснява и деформира отворите на синусите, което в още по-тежка степен се получава при носно-синусна полипоза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
От какво може да е болка в областта под очите?
Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема
Вече премахват безкръвно и носни полипи

Обратно е при хроничен атрофичен ринит. Носната лигавица е атрофична. Носните ходове са широки и по тях се задържат жълтеникави кори, които са носители на различна бактериална инфекция.

От тези кори може да се възпалят околоносните синуси и заедно с атрофичния ринит да се развие и синузит. Лечението на хронично заболяване е винаги трудно. Но наличието на добра медицинска техника и лекарства може да осигури контрол върху него и да не се допуснат усложнения и в синусите.

Проф. Георги Едрев 

 

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -