сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОт какво може да е болка в областта под очите?

От какво може да е болка в областта под очите?

Актуализирана на 01.06.2018 г.

Под очите са разположени двата най-големи синуса – горночелюстни (максиларни). Възпалението им (синузит) причинява силно главоболие, най-често в челото, по вътрешната част на орбитите, а понякога и в цялата глава.

В тези случаи при натиск или почукване под очите се установява болка. Синузитът не е просто възпаление на лигавицата на синусите, а задръжка на гной в кухината, която не изтича или само частично изтича през естествените отвори на синусите в носната кухина.

Хроничният синузит най-често е гнойно-полипозен

синузит синуси болка под очитеТакова остро възпаление обикновено трае 2-3 седмици и преминава. Какво е положението, ако е налице хроничен синузит. Най-честата му форма е гнойно-полипозната, но тя засяга главно етмоидалните синуси и много по-рядко максиларните.

Понякога недобра преценка може да даде оториноларинголог, рентгенолог или личен лекар „не виждаш ли, че имаш хроничен синузит“ като посочва някое несъществено петно на рентгеновата снимка и пациентът през целия си живот мисли, че наистина има хроничен синузит. За да се постави диагнозата, трябва първо добър преглед на носа.

Под добър се разбира оглеждане на носната кухина и отворите на синусите с ендоскопска оптика, а не с обикновено огледало. Второ рентгенова снимка или компютърна томография с добър центраж.

При лошо центриране на главата в долната част на синуса попада слепоочната кост, в която всъщност е средното ухо и снимката е разчетена като „ниво течност при синузит“. После е трудно да се обясни, че не е така.

Ехографията понякога е по-добра от рентгена за диагнозата

синузит болка под очитеИзползване на други диагностични методи – най-голямо значение има ехографията на синусите, която, ако е добре направена, има по-голяма стойност при максиларните синузити дори от рентгеновата снимка.

Риноманометрията и акустичната ринометрия показват обема въздух и конфигурацията на носната кухина и в зависимост от промените косвено допринасят за диагнозата синузит.

Четвърто: в редки случаи се налага инвазивна методика индоскопия на максиларния синус и оглеждане на кухината с оптика, дори вземане на биопсия от лигавицата. В миналите години, когато липсваха оптики, се правеше диагностична пункция на максиларния синус и от огледа на промивната течност се преценяваше наличие на синузит.

Ако при даден пациент не са направени споменатите диагностични прийоми, говоренето за синузит(особено хроничен) е произволно. Какво друго би могло да се срещне в тази област. От предната стена на максиларния синус излиза клон на троичния нерв и при невралгия има периодично главоболие.

Изкривената носна преграда може да причини главоболие

Ако е налице изкривена носна преграда или хипертрофия на носната лигавица (хронична хрема) и този дефект пречи на нормалната вентилация на дадения синус, в него се получава вакуум и се демонстрира „вакуумно“ главоболие.

Не трябва да се забравя, че горните зъби в голямата си част са в непосредствена близост до долната стена на максиларния синус. При наличие на кариес, гранулом, периодонтит могат да симулират заболяване в синуса.

В заключение ще кажем, че става дума за проблем, който изключително често се случва. Основното в случая е дали нашата пациентка има максиларен синузит или не. Ако липсва синузит, се уточнява какво има и се предлага лечение.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани теми: Опасни ли са полипите в носа и ухото?

Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Може ли да боледувам по-често от гърло заради изкривена носна преградка?

НИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -