неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПостоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Носът ми е постоянно запушен, макар че няма секрет като при хрема. Много хора се оплакват от такива симптоми. Това може да е синузит, но най-често е хронична хипертрофична хрема, обяснява проф. Георги Едрев, специалист по УНГ.  Неговите пациенти отговаряли, че нямат хрема, но грешали. „Хремата е наименование на болестта, като понятието синузит, менингит и т.н. Мнозинството хора под хрема разбират секрецията от носа, която е симптом на хремата. С други думи, сополът не е хрема, а нейна проява“, пояснява специалистът.

Друга причина за запушен нос е изкривената носна преграда. В началото не се усеща, защото едната носна половина е по-широка и човек диша през нея. По-късно широкото празно пространство се заема от удебелена лигавица (нарича се компенсаторна хипертрофия). И носната проходимост двустранно се блокира. Носът е сложно устроен орган, защото само така може да задържи и обработи вдишвания въздух като своеобразен филтър, а не да го пусне студен, замърсен и сух към белите дробове. Налице са множество слузни жлези и слузта по силата на гравитацията отива в гърлото и ние непрекъснато я преглъщаме.

Острите инфекции (вируси, бактерии) нарушават тази секреция, блокират нормалния ход на слузта към гърлото и затова хората под хрема разбират изтичането на течност от носа. При хроничната хипертрофична хрема обаче тя се увеличава и ние преглъщаме по-голямо количество слуз, а сутрин се давим и храчим в банята.

В най-горната част на носната кухина са разположени обонятелните клетки. При запушен нос обонянието страда, защото въздухът не достига до тях и по-късно те атрофират. Възниква въпросът: от какво се причинява хипертрофията на носната лигавица. Най-честа причина е алергията и на второ място прекомерно използване на носни капки. Ако е налице изкривена носна преграда, трябва оперативна корекция. При рано взети мерки дишането и обонянието могат да се подобрят или възстановят. Но при запуснати случаи обонянието липсва.

Друго, което трябва да се знае, е т.нар. носен цикъл. През няколко часа едната носна кухина диша активно, а другата почива. Ако се случи стеснената кухина от кривата преграда да диша активно, не се получава и човек си помага с носни капки. За съжаление най-хубавите капки (които добре отпушват носа) имат вредни странични действия и затова не бива да се използват повече от 3-5 дни. Прекаляването с употребата им води до сърцебиене, прескачане на сърцето и до развитие на хронична хипертрофична хрема.

Хомеопатичните лекарства в тези случаи са безполезни. Много пациенти се явяват при лекар с думите: имам стар синузит и не мога да дишам, и са разочаровани, когато им се каже, че болестта не е синузит, а хронична хрема. Може да има придружаващ хремата синузит, но това не е правило, защото лечението е различно, обобщава проф. Едрев.

Свръзани теми: Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката 

Как да приготвим пилешка супа срещу настинка

Болно гърло може да промени захапката при децата

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -