вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВаксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт

Ваксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт

Имунизацията срещу грип може да намали два пъти риска от инфаркт, изясниха учени от университета в Торонто, Канада. Тя сваля и опасността от смърт поради болести на сърцето и вероятността от инсулт. Експертите проследили какъв е кардиологичният ефект от обикновената ваксина срещу грип, направена на 3227 пациента.

Наблюденията показали, че след поставянето й рискът от инфаркт или инсулт падал с 50% в сравнение с други доброволци, които получили вместо истинска имунизация пласебо (безвредна съставка, която имитира медикамент). Наблюденията продължили цяла година.

Опасността да умрат от каквато и да е сърдечна болест при хората, ваксинирали се срещу грип, намалявала с 40%. Така канадските учени правят извода, че имунизацията може да се разглежда като важно лечебно и профилактично средство срещу сърдечносъдовите заболявания, които се превръщат в епидемия по целия свят. Те са на първо място като причина за смъртност в развитите страни, като изпреварват онкологичните болести.

Засега учените не могат да дадат точно обяснение на ефекта, наблюдаван в хода на проучването. Предполагат, че той може да се обясни с някои възрастови особености на хората. С годините по артериите се натрупва плака, а нивото на кислорода в кръвта пада. Ваксината предпазва от задълбочаването на тези усложнения. От една страна тя предотвратява самото заболяване, а от друга, премахване остатъчните ефекти. След имунизацията плаката в артериите намалява значително, установяват учените.

Сега канадските специалисти планират по-голям мащаб на научните изследвания, след което възнамеряват да препоръчат ваксината срещу грип официално препоръчва като метод за превенция на сърдечносъдовите заболявания.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -